Pokud milujete svěží, zdravá a výborně ochucená jídla, určitě zavítejte do Řecka. V jednoduchosti je krása, ovšem tady to platí dvojnásobně. Řekové využívají chuti samotných čerstvých surovin a dochucují je bylinkami. Hojně používají tymián, rozmarýn, oregáno, bazalku, petžel nebo kopr. S čerstvými rybami se bylinky kombinují jedna báseň. K tomu je podáváno hodně zeleniny a samozřejmě víno, které je neodmyslitelnou součástí jídla.
Nejcharakterističtější a nejstarší přísadou je olivový olej, který je obsažen téměř v každém jídle. Dále se hojně používají olivy (nejznámější jsou černé olivy z města Kalamata), rajčata, papriky, lilky, cukety, cibule, brambory, zelené fazole a okra (jedlý ibišek).
V Řecku se pěstuje mnoho druhů ovoce – pomeranče, citrony, vodní melouny, broskve, hroznové víno, ale i takové druhy jako fíky, opuncie, lokvát a kiwi. Ovoce je však přece jen dražší než salátová zelenina.
Podle toho, kde se v Řecku nacházíte, se také bude lišit skladba jídelníčku. V severní hornaté části Řecka konzumují hodně zvěřinu, především kančí maso. U moře se setkáte zase spíš s mořskými plody a rybami. Typické ryby jsou: makrela, mečoun, gavún nebo mořský jazyk. Na Jónských ostrovech pocítíte velký vliv italské kuchyně, zejména díky rostoucí oblibě těstovin.
Kypr a Kréta má velké množství svých vlastních specialit. Typické pro Krétu je například celozrnné pečivo paximadi a salát dekos.
Řekové jedí pomalu a opravdu rádi si jídlo vychutnávají. Nechte se unést místní atmosférou a v klidu si užijte jejich lahůdky. V restauracích najdete menu i v angličtině nebo němčině. Dejte si pozor na ceny ryb, často se platí podle váhy. Zvykem je nechat spropitné okolo 10 % z ceny účtu.
Pochoutky k vínu a polévky
Mezi hlavními chody dostanete v tavernách jejich typické mezedes, což jsou pochoutky k vínu. Jedná se například o různé sýry, kousky smažených chobotnic a sépií, saláty nebo třeba chléb pita s tzatziki. Za ochutnání stojí bylinkový salám loukaniko.
Velmi oblíbené jsou v Řecku polévky. Hutné (soupes), zeleninové (soupa apo chorta) nebo i rybí (psarosoupa).
Hlavní jídla
V Řecku se nejčastěji setkáte s masem z ovcí a koz, v menší míře pak s masem hovězím. Typickým pokrmem je například kokkinisto (maso dušené v rajčatové omáčce), stifado (dušené hovězí maso s cibulkami na víně), souvlaki (malé kousky masa a někdy i zeleniny, grilované na špejli). Ochutnat můžete místní výborné kořeněné karbanátky keftedes a rozhodně byste neměli zapomenout na místní gyros (pozvolna grilované maso s kořením, podávané v pitě se zeleninou a s hranolky nebo samostatně) nebo známou musaku z lilků a rajčat.
K tomu dostanete velkou mísu se salátem dle místních receptů. Nejčastěji je ochucen olivovým olejem a balsamikem. Nejoblíbenější je salát choriatiki z okurek, rajčat, kozího sýru a černých oliv. Určitě také znáte tzatziki, což je směs nastrouhaných okurek s česnekovým jogurtem.
Ryby se grilují a podávají s dresinkem z citronové šťávy a olivového oleje nebo s česnekovou pastou skordalia. Pokud jste milovníci ryb a mořských plodů, doporučujeme ochutnat pečené sardinky (sardeles), smažené sledě (gavros), chobotnici vařenou s rajčaty, brambory a bílým vínem (ochtapodi) nebo garnáty se sýrem feta (garides).
Mléčné výrobky
Sýry jsou jednou z nejoblíbenějších potravin v Řecku. Vyrábí se především z ovčího či kozího mléka a jejich chuť i kvalita je opravdu vynikající. Mezi nejoblíbenější patří Feta (tradiční sýr, dnes již celosvětově známý a oblíbený), Graviera (sýr se zvláště příjemnou kyselkavou chutí), Halloumi (polotvrdý, lehce slaný sýr, který bývá dochucen mátovými listy).
Neopomeňte ani místní řecké jogurty, díky jejichž úžasné chuti v kombinaci s medem a ořechy vznikne osvěžující pochoutka v horkých letních dnech.
Dezerty
Řecké dezerty jsou velmi sladké a chutné. Ty nejlepší najdete v místních cukrárnách zacharoplastia. Typická je baklava (zákusek s medem, mandlemi a ořechy), chalva (pochoutka z rozemletých sezamových semínek smíchaná s medem), kataifi (nudle nebo nitě z filo těsta ve formě válečku plněného ořechy, ohřáté na másle nebo oleji a přelité sladkým sirupem či medem). Ochutnat můžete také galaktoboureko, tedy lehčí moučník z listového těsta s vanilkovým krémem.
Nápoje
Řekové jsou milovníci vína a pokud chcete ochutnat nějaké typické, sáhněte po restina. Jedná se pryskyřičné víno se zvláštní chutí, které se zde hodně pije ke všem různým pokrmům a výborně k nim pasuje. Pryskyřičné proto, že se víno v sudech utěsňuje piniovou pryskyřicí, ze které pak víno získá svou specifickou chuť.
Piva se dovážejí z různých koutů Evropy (seženete zde typické značky jako Amstel či Heineken). Pokud chcete ochutnat místní pivo, dejte si Mythos, Vergina nebo pivo značky Fix. Typickým silnějším alkoholickým nápojem je ouzo, což je anýzová kořalka, která se podle chuti ředí vodou. Velmi oblíbená je také Metaxa, která je známá i u nás.
Konzumací kávy se Řekové bezesporu řadí na přední evropské příčky. Tzv. řecká káva je obdobou té turecké a až do turecké anexe severního Kypru v roce 1974 se jí tak i říkalo. Velmi jemně namleté kávové boby se vaří v džezvě a jakmile začne kypět, rychle se nalije do šálku. V horkých letních dnech jistě oceníte místní specialitu – frappé, což je ledový kávový nápoj s pěnou.
Obvyklé ceny v restauracích
- jídlo v levné restauraci: 258 Kč
- tříchodové menu v lepší restauraci: 412 Kč
- menu McDonald: 155 Kč
- 0,5l piva: 90 Kč
- 0,33l vody: 13 Kč
- 0,3l Coca Cola: 38 Kč
- káva: 74 Kč