Bosna a Hercegovina od 29 990 Kč
Zobrazit zájezdy

Bosenská kuchyně – nejznámější jídla, pití a jejich ceny

Bosenská kuchyně – nejznámější jídla, pití a jejich ceny

Bosenská kuchyně je lehká, používá mnoho koření a míchá se v ní spoustu vlivů z jiných států. Hodně se konzumuje maso, a to nejčastěji hovězí a jehněčí. Nabízírozmanitá, chutná jídla a skvělé dezerty. Vychutnat si můžete místní víno nebo jejich tradiční jablečnou a švestkovou pálenku.

Přestože základem téměř většiny jídel v Bosně a Hercegovině je maso, jídla jsou připravovaná tak, aby byla lehká. Většina jídel je vařena ve velkém množství vody nebo vývaru. Téměř nepoužívají omáčky, protože přidávají k masu přírodní šťávy z masa a vařené zeleniny. V bosenské kuchyni se dočkáte velmi dobrých, rozmanitých a zajímavých pokrmů, ovšem nebudete se cítit po jídle tak plní, jako v české kuchyni. Místní kuchyně je totiž velmi ovlivněna lehčí středomořskou kuchyní, setkáte se s prvky z tureckých jídel i jídel ze střední Evropy.

Masová jídla

Určitě všichni známe čevabčiči z mletého hovězího masa, jídlo populární především v zemích bývalé Jugoslávie. I tady se stále těší velké oblibě, ale připravují ho trochu jinak, než ho známe. Nejčastěji ve speciálním lepkavém chlebu s cibulí. Tradiční specialitou je 4 hodiny připravovaný bosanski lonac, což jsou vrstvené kusy masa a zeleniny, pomalu dušené ve velkém hrnci na vodě a bílém víně. Dalším oblíbeným jídlem je serma – dušené závitky z kořeněného mletého masa a rýže, obalené listem vinné révy nebo hlávkového zelí.

Bosenci mají jednu netradiční přípravu jídla, která je velmi zajímavá, a to je pečení pod víkem tzv. ispod saca. Jehněčí maso se vloží do kameninové či železné misky, která se celá pokryje žhavým uhlím.

Z uzenin byste měli rozhodně ochutnat místní pršut, což je obdoba italského prosciutta. Tradičně se suší alespoň devět měsíců a svou výbornou chuť získává také tím, že se nechává udit spalováním různých druhů dřeva. Suho meso je další typ uzeného hovězího masa.

Co nevynechat ve fast foodu

Na jídlo zvané burek narazíte v Bosně a Hercegovině na každém rohu. Je to něco jako slaný koláč v těstíčku. Nejčastěji bývá naplněn mletým masem, sýrem, bramborami apod.Pokud na něj budete chtít přidat smetanu, požádejte o pavlaka. Je zajímavé, že k tomuto jídlu se pije jogurt. Rozhodně doporučujeme vyzkoušet.

Dezerty

Pokud máte rádi sladké, v této zemi si přijdete na své. Pojďme se podívat na ty nejlepší zákusky. Pod názvem tufahija se skrývá dezert z dušených jablek plněných vlašskými ořechy. Hurmašice je sladké těsto ve tvaru datle namočené v sirupu. Kdo má rád čokoládové a kokosové řezy, najde je tady pod jménem čupavec.

Typické nápoje

Asi vás zaskočíme tím, že začneme mluvit o vodě. Ale ano. Je to totiž největší přírodní bohatství Bosny a Hercegoviny. Na celém území je obrovské množství kvalitní pitné vody, že i z některých kašen ji můžete pít bez obav. Milovníci piva jistě ocení místní značky jako jsou Sarajevsko, Nektar a Preminger. Cena v restauracích vás také rozhodně potěší, je totiž stejná nebo i nižší než u nás.

Zdejší vína mají svou dlouholetou tradici a také stojí za ochutnání. Ovšem, co byste rozhodně neměli opomenout při návštěvě Bosny a Hercegoviny, je pití pálenky. Je to jejich tradice a pijí ji kdykoliv přes den a během celého roku. Vyrábí se z vinné révy, švestek, jablek nebo hrušek. Ovšem pozor na sílu, začíná na 45 % alkoholu.

Obvyklé ceny v restauracích

  • Jídlo v levné restauraci: 92 Kč
  • Tříchodové menu v lepší restauraci pro dva: 392 Kč
  • Menu v McDonaldu: 92 Kč
  • 0,5 l piva: 33 Kč
  • Limonáda v lahvi: 29 Kč
  • Voda: 16 Kč
  • Cappuccino: 23 Kč

Související diskuze

Přidat příspěvek Přidat novou diskuzi

Prozatím nikdo nezaložil diskuzi na toto téma. Buďte první.


Přečtěte si další informace

V průvodci neleznete užitečné informace o zemích, které pravidelně aktualizujeme

Zobrazit všechny průvodce