Pestrá, chuťově výrazná a velmi zajímavá. Taková je balijská kuchyně, která překvapí i gurmány. Balijci velmi rádi používají výrazné koření jako zázvor, muškátový oříšek, koriandr, kurkumu nebo i citrónovou trávu. V kombinaci s kvalitními surovinami se dočkáte úžasných pokrmů. Většina jídel nevyžaduje dlouhou dobu přípravy, a i přesto jsou velmi rozmanitá a výborná. Navíc jsou na Bali jídla levnější nebo stejně drahá jako v České republice.
V místní kuchyni se míchají vlivy hinduistické a muslimské kultury. Ve většině pokrmů najdete rýži nebo nudle. Často používají také kokosové mléko a pálivé papričky, u kterých stačí opravdu jen velmi málo. Na své si přijdou i vegetariáni, protože v oblibě je tu hodně zeleniny a tofu. A co byste rozhodně neměli vynechat, je čerstvé exotické ovoce, které chutná mnohem lépe než u nás.
Masové pochoutky
Co se týká masa, nejčastěji narazíte na kuřecí a skopové. Při návštěvě si určitě také dopřejte výborně upravené čerstvé mořské plody, především humra, tuňáka nebo kraba. Balijci preferují smažení, jako formu přípravy jídel, a tak není divu, že typickým balijským jídlem, které můžete jíst k snídani, obědu i večeři, je mie/nasi goreng. Tedy smažené nudle (mie) nebo rýže (nasi) s kousky masa a zeleninou.
Ochutnat byste měli také zajímavé jídlo gado-gado, což jsou kousky masa nebo zeleniny v omáčce z burských oříšků. Oblíbené je také maso pečené na špejli s arašídovou omáčkou. Milovníci pálivého jistě ocení ayam goreng – smažené kuře s rýží a pálivou omáčkou. Z polévek doporučujeme ochutnat kuřecí polévku se zeleninou a zázvorem – soto ayam.
Zajímavé dezerty
Netradiční místní specialitou je ovocný salát z papáji a dalšího ovoce s chilli, rybí pastou, cukrem a dochucený zázvorem. Co se týká opravdového sladkého dezertu, vyzkoušejte vynikající flambovaný banán nebo pudink z bílé nebo i černé rýže s kokosovým mlékem. Bali je země výborného čerstvého ovoce, ochutnejte 100% ovocné šťávy z ananasu, manga, banánu, karamboly, avokáda a dalších druhů ovoce. Ovocné šťávy si navíc koupíte za pár korun.
Co si dát k pití
Vedle ovocných šťáv doporučujeme ochutnat také lokálně vyrobený ice tea uvařený z místního čaje. Je to dobrota a navíc velmi osvěžující pití v horkých dnech. Specialitou je cibetková káva podávaná jako náš turek a navíc ochucená zázvorem. Z tvrdého alkoholu narazíte nejčastěji na Arak, což je palmová a rýžová pálenka. Pije se čistá, ale i míchaná s ovocnými šťávami. Víno na Bali je dražší a ne moc chuťově dobré. Milovníky piva ale zase potěší, že zde existují piva evropského typu. Nejznámější jsou značky Bintang (pivo plzeňského typu) a Bali Hai (méně chuťově výrazné). Vychutnejte si je v malé lahvičce z kokosu.
Stravovat se jako místní
Pokud chcete znát opravdu zdejší kuchyni a vědět, co jí nejvíce místní, navštivte stánky Makasan Padang s čerstvě navařenými jídly, na která si jednoduše ukážete a jíte, na co máte chuť. Dostanete se tak k zajímavým pokrmům. To samé platí pro jídelny Warung Makan, kde vaří velmi dobře. Pouličních stánků a tohoto typu stravování se rozhodně nemusíte bát.
Obvyklé ceny v restauracích
- nasi Goreng: 30 Kč
- standardní restaurace: 100 Kč
- luxusní večeře: 600 Kč
- menu ve Fast Foodu: 79 Kč
- pivo v restauraci: 51 Kč
- cappuccino: 46 Kč