Hezký den Evo, Vy jste původem z Bohumína. Jak se vlastně stalo, že jste se ocitla na Korfu? A čím Vám ostrov učaroval, že jste se rozhodla zůstat natrvalo?
Dobrý den, ano pocházím z Bohumína a na ostrov Korfu jsem se dostala díky cestovnímu ruchu. Kvůli válce v bývalé Jugoslávii jsme byli nuceni změnit v Řecku destinaci. Tenkrát se ještě jezdilo do Řecku busem… a nejjednodušší na dojezd, nejrychlejší a také nejbezpečnější byl ostrov Korfu. Jezdívalo se přes Rakousko až na jih Itálie a pak trajektem z Brindisi přímo na Korfu.
Kdo si pamatuje tuto cestu, tak mi dá za pravdu, že „zona industriale“ v Brindisi byla nevýrazná betonová šeď, velmi škaredé místo… a když z toho místa odjedete, tak po 7 hodinách plavby na vás vykoukne Kerkyra se svými nádhernými starými domy, seskládanými jako divadelní kulisy. Najednou úplně jiný svět – krása, do které se zamiluje snad každý návštěvník. Toto učarování a následná láska k tomuto ostrovu ovšem nebylo poslední.
Žijete v malé vesničce Agios Panteleimonas. Jak se žije v Řecku na venkově?
Agios Panteleimonas je malá vesnička mezi mořem a nebem – správné místo ve správný čas. Momentálně jsem v životní etapě, kdy dávám přednost klidu venkova před shonem měst. Život na řecké vesnici je pro mne návrat zpět, a to bez nadsázky. Dodržují se zde tradice, lidé si vzájemně více pomáhají, mají větší zájem jeden o druhého, a to někdy až přespříliš.
Jak jsme již prozradili, vlastníte s manželem olivové háje a věnujete se výrobě vlastního olivového oleje pod značkou Evoilino. Co všechno tato práce po celý rok obnáší?
Když jsem přijela poprvé na ostrov, zamilovala jsem se do něj. Druhá zamilovanost přišla v zápětí a to do stromu, kterého si nesmírně vážím a obdivuji ho. Byla to láska k olivovníku. Třetí zamilovanost byla do mého korfského muže, a tak mi díky němu nadělil život vše, o čem jsem jenom snila – život na milovaném ostrově a kupu olivovníků k tomu.
Život mezi olivovníky má své osobité kouzlo, ale také obnáší spoustu práce. Jelikož nechceme, aby naše olivovníky poznaly chemii, musíme nejméně 3× ročně pod všemi olivovníky pokosit trávu, od podzimu do ledna, mnohdy i února sbíráme dozrávající plody olivovníků a hodně času trávíme v lisovnách olivového oleje, kde si celý proces mechanického lisování našeho tekutého zlata přísně střežíme. Prořezáváme a omlazujeme olivovníky, hnojíme přírodním hnojivem. Práce je dost po celý rok a když v létě ustane, tak je nejvyšší čas všechen ten olivový produkt nabízet a prodat.
Je možné, aby se k vám lidé zajeli podívat na to, jak probíhá sběr oliv, výroba oleje či jak vypadá takový typický řecký olivový háj?
Největší procento lidí od nás z Čech a Slovenska za mnou jezdí právě v letních měsících v období dovolené. V tomto krásném letním čase můžou u nás posedět, ochutnat naše víno bez konzervantů a náš olivový olej. Povídáme si o přírodě, produktech z ní a vlivu na naše zdraví. Mnohdy se jdeme společně projít olivovými háji, povídáme si o olivovnících, o jejich nesmrtelnosti i o tom, jak po staletí lidem dávají teplo, světlo i potravu…
Práci se sběrem oliv a lisováním ovšem v tomto období nikdo nezažije. Práce s olivami začíná v době, kdy končí turistická sezona. Na konci října je ten pravý čas na začátek sběru tohoto ovoce.
Olivový olej je velice oblíbený i u nás v České republice a neustále se řeší, jak poznat ten kvalitní. Prozradíte nám, čím by se měl člověk řídit, aby vybral ten nejlepší?
Olivový olej získává oblibu až v posledních letech. Donedávna byli lidé díky reklamě přesvědčeni, že je to olej pouze na zakápnutí salátu, že není vhodný na teplou kuchyni. Mnozí si koupili levný rafinovaný olivový olej a řekli: „Nikdy více.“ To, co jsem znala z Čech o olivovém oleji a jeho propagaci, nekoresponduje v ničem s tím, co jsem se za léta na ostrově naučila a poznala. Mám za sebou různá školení a semináře, snažím se žít v souladu s potřebou olivy. Vím, kolik práce obnáší postarat se o strom a jeho ovoce a zařídit kvalitní lisovnu, kde olej nespálí.
Dnes také vím, že jednou z důležitých věcí je nosit si v Čechách do obchodu brýle a lupu a číst u olivových olejů vše i mezi řádky. Také ceny jsou v mnoha hypermarketech tak nízké, že není možné za tuto cenu olej ani vyprodukovat, natož prodávat. Každý olej z každé země má svou specifickou chuť, ta je ovlivněna půdou, klimatem, odrůdou olivovníků i zralostí olivového plodu v době sklizně. Také proces lisování a skladování hraje důležitou roli ve stárnutí oleje.
V každém případě se nedíváme na barvu – olivový olej bez chemických substancí stárne a tím lahodní a také světlá. Je to živá hmota. Mnohdy vidím v supermarketech oleje tmavě zelené barvy, které by musely být pouze úplně z nezralých oliv a tím i velmi hořké. Téměř tak, že by byl olej nepoživatelný a pak jej koupíte, otevřete a olej nejen lehce zapáchá, ale je jemný – přesný příklad zásahu chemie a potravinářského barviva.
Kromě práce spojené s výrobou olivového oleje připravujete pro turisty výlety po Korfu. Jaká místa rozhodně doporučujete nevynechat?
Na ostrově jsem před lety začínala jako delegátka a také průvodkyně českých turistů. Průvodcování je má oblíbená činnost do dnešních dní a jsou místa, která navštěvuji velmi často a stále moc ráda. Miluji zámeček císařovny Sissi s úžasnými výhledy z jeho zahrad.
Dále poloostrov Kanoni, Myší ostrůvek, bývalý ženský klášter Vlachernu, procházky zámeckým parkem Mon Repo, samotnou Kerkyru s množstvím nádherných starých domů a úzkých uliček, ze kterých dýchá historie. Miluji staré, téměř zapomenuté vesnice, kde máte pocit, že se čas zastavil před staletími. Nádherné výhledy z nejvyšší hory Pantokrator.
Je ostrov Korfu drahou destinací? Prozradíte nám, jak se pohybují aktuální ceny jídla v restauracích a běžných potravin, jako je například pivo, pečivo nebo i kvalitní víno?
Ostrov Korfu je destinace, kam jezdí mnoho českých turistů, ale bohužel většina do hotelů s programem All inclusive, který osobně nemám ráda. Lidé jsou sice spokojeni, většinou, ale ztrácí šanci poznat tu správnou chuť ostrovního jídla. Možná i proto, že je na ostrově vše dražší než u nás.
Obchody s potravinami jsou dražší než u nás, ale v restauracích, pokud se nejedná o velmi vyhlášená letoviska, stojí jídlo kolem 8 EUR, ryby a mořské plody od 12–18 EUR. Řekla bych, že se řecké restaurace dají srovnávat s těmi našimi v Čechách. Pivo je dražší vychází na 2–3 EUR, speciální korfské pivo z letoviska Arillas, které se na ostrově vyrábí od roku 2008 stojí někde i 4 EUR.
Hodně cestuji a mám velmi ráda gastroturistiku, takže můžu zhodnotit, že Korfu, ač je ostrovem, je finančně dostupné naší české klientele.
Korfská kuchyně se prý od tradiční řecké kuchyně v některých směrech odlišuje. V čem je podle Vás tak jiná a je nějaká místní specialita, se kterou se můžeme setkat pouze na Korfu?
Korfská kuchyně má samozřejmě mnoho z kuchyně řecké, ale základ je italský. Je spousta jídel, které pochází z benátského období. Korfané jsou velkými milovníky rajčat, rajských omáček a protlaků a to, co plave v rajčatech, je nejlepší. Žádné jídlo se neobejde bez olivového olej, ten je základem kuchyně celého Řecka. Ryby připravené jako bourdeto, savoro či bianco můžete ochutnat pouze na Korfu. Stejně jako kohouta v červené omáčce kokoras pastitsada, skvělé špagety jako manestra buru buru nebo collu pimpiri nebo vynikající hovězí plátek sofrito nebo stifado.
Mezi mé další oblíbené činnosti patří právě vaření a sbírání starých receptů a jejich příprava. Zrovna dávám do kupy knížku receptů „Korfské vaření v českém zázemí“. Není totiž vůbec jednoduché přijet do rodné vlasti s kupou receptů a najít ty správné ingredience.
V Řecku žijete od roku 1999, předpokládám ale, že jste na Českou republiku nezanevřela. Vracíte se často? A jak se zde líbí Vašemu manželovi?
Miluji obě mé země a jsem ráda jak v Řecku, tak v Česku. V obou mám skvělé zázemí, rodinu i výborné přátelé. Nerada bych natrvalo opustila ani jednu z nich. Jsem ráda, že můj muž to cítí také tak a je spokojený se mnou v Bohumíně. Po letech zde si již našel spoustu přátel, chodí si posedět mezi Řeky a rád poznává naše krásná místa, přírodu, hrady a zámky a také relax v našich lázních.
Moc děkujeme paní Evě za milý rozhovor. Chcete se dozvědět něco více o kvalitním oleji z ostrova Korfu nebo vás zajímají tradiční řecké recepty? Sledujte Eviny facebookové stránky:
Komentáře
olivy miluji
Komentáře mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé
Přihlaste se nebo si vytvořte profil ve formuláři níže. Stačí napsat Váš komentář a zadat e-mailovou adresu pod kterou se chcete registrovat. Následně Vám pošleme na e-mail potvrzovací odkaz, kterým registraci dokončíte a vložený komentář se zveřejní.