Při přípravě řecké kuchyně se hojně využívá zeleniny, především lilků, rajčat, paprik, cibule či česneku a je založena na olivovém oleji, který najdete prakticky v každém druhém pokrmu. Samozřejmě nechybí ani sladká jídla.
Musaka
Bez jakých ingrediencí se neobejdete?
- 3 ks Lilek,
- 500 g Hovězí maso mleté,
- 250 g Vepřové maso mleté,
- 2 ks Cibule kuchyňská,
- 500 g Rajčata (cca 4 větší kusy),
- 3 ks stroužek Česnek,
- 3 ks špetka Sůl,
- 3 ks špetka Pepř černý mletý,
- 100 ml Olej olivový na pečení a smažení
Postup při vaření
Omyté lilky nakrájejte příčně na cca 0,5 cm silné plátky, které následně vyskládejte na plech. Posolte je a plech nakloňte. Nakrájené lilky nechte vypotit po dobu 90 minut. Díky nakloněnému plechu bude přebytečná šťáva odtékat.
Na větší pánvy rozpalte olivový olej. Vhoďte na něj plátky lilků a osmažte prudce z obou stran. Poté lilek odložte stranou.
Oloupanou cibuli a omytá rajčata nakrájejte na kostičky. Na pánev s olejem vsypte cibuli, krátce orestujte, pak přidejte připravená rajčata a duste. Hotovou podušenou směs odložte stranou z plotny.
Také česnek oloupejte a nasekejte nadrobno. Nasypte jej do pánve a navrch vložte hovězí i vepřové maso. Promíchejte a duste. Nakonec masovou směs osolte a opepřete.
Na dno olejem vymazaného pekáče vyskládejte plátky lilků a na ně masovou směs. Další vrstvu budou tvořit podušená rajčata, na ně opět smažené lilky a poslední vrstvu bude tvořit zbytek rajčat. Předehřejte si troubu na 180 °C a pečte 30 minut.
Koblížci Loukoumades
Jaké suroviny potřebujete?
- 750 g Mouka polohrubá,
- 30 g Cukr krupicový,
- 1 balíček Droždí sušené,
- 200 ml Mléko polotučné,
- 2 ks špetka Sůl,
- 200 ml Voda pitná,
- 5 ks Lžíce polévková Med včelí,
- 1 ks kávová lžička Skořice mletá,
- 300 ml Olej olivový na pečení a smažení
Pustíme se do toho
Do mísy vsypte mouku, přidejte sušené droždí, cukr a sůl, přilijte vlažné mléko. Vařečkou nebo hnětačem na těsto dobře promíchejte, dokud se nepřestane lepit a nevytvoří jednolitou hmotu. Odložte stranou do tepla a nechte kynout minimálně hodinu. Jakmile je těsto vykynuté, připravte si hrnec a vlijte do něj olej. Rozpalte ho. Z vykynutého těsta potom odkrajujte lžící namočenou ve vodě bochánky a vhazujte do vroucího oleje. Smažte do růžova a hotové koblížky vyndávejte z oleje ven. Dokud jsou horké, zalijte je trochou medu a zlehka posypte skořicí.
Komentáře
Buďte první, kdo článek okomentuje.
Komentáře mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé
Přihlaste se nebo si vytvořte profil ve formuláři níže. Stačí napsat Váš komentář a zadat e-mailovou adresu pod kterou se chcete registrovat. Následně Vám pošleme na e-mail potvrzovací odkaz, kterým registraci dokončíte a vložený komentář se zveřejní.