Řecko od 1 110 Kč
Zobrazit zájezdy

Ochutnejte krásy i chutě severního Řecka + recept

Ochutnejte krásy i chutě severního Řecka + recept

Petra Makaloušová žije již nějaký čas v Řecku ve městě Goumenissa, které se nachází asi 20 minut od řecko-makedonské hranice. O zhruba 60 km dál najdete druhé největší město Řecka – Soluň. Jaký je skutečně život v Řecku, kam se vydat nebo co ochutnat při vaší dovolené, nám ochotně Petra prozradila.

Petro, ty jsi žila 8 let v Bulharsku. Co tě vedlo k přestěhování se do Řecka a kde se podle tebe žije lépe? Dají se tyto dvě země vůbec srovnávat?
Řecko bylo pro mě dětským snem, který se mi splnil. Už jako malá holka jsem snila o tom, že tam jednou budu žít. Tím, že jsem dlouhodobě žila v Bulharsku, jsem měla možnost Řecko častěji navštěvovat a víc si ho zamilovat.

Trvale v Řecku žiji necelý rok a k mému přestěhování dopomohlo hlavně to, že už přes 3 roky mám za přítele Řeka a vztah dálku nám opravdu nestačil.

Řecko a Bulharsko jsou jako nebe a dudy, hlavně co se týká ekonomické stránky života. Důkazem je i to, že hodně Bulharů žije nebo pracuje v Řecku. Jak Bulharsko, tak i Řecko mají svým turistům co dopřát, Řecko ale ví lépe, jak na to. V Bulharsku je mnoho krásných míst, o kterých turisté ani netuší, avšak způsob, jakým je oblast Černého moře zastavována hotely, je pro mě odpudivý. Nejvíce mi vadí nezákonné stavby hotelů až po okraj pláží, které jsou nedostavěné a kazí celý výhled na jinak krásné místo.

Podle mě se tyto dvě země nemohou srovnávat, obě mají jak své plusy, tak i svoje mínusy a rozhodně obě mají svou osobitou krásu, která je dělá unikátními. V jednom se ale srovnat mohou, a to přátelskými lidmi, kteří vás vždy rádi pohostí.

Všichni považují bydlení v Řecku za něco skvělého. Jak se ale skutečně žije v Řecku, je to vždy taková pohádka?
To že je tady krásně rozhodně vždy neznamená, že tu žijeme jako v pohádce. Přece jen tu nejsme na dovolené, a tak jako jinde zde pracujeme a potýkáme se s různými problémy, které život v Řecku nebo jinde s sebou přináší.

Bohužel i po těch 9 letech, kdy bych už měla být zvyklá na život na Balkáně, se vždy najde něco, co mě překvapí. Politika, zákony, byrokracie, myšlení lidí, atd. Na konci dne si ale dáte frappé nebo ouzo, projdete se po všech těch krásných místech, které máte v okolí a pochopíte, že ono to vlastně nikde není dokonalé, jenom se prostě musíte naučit koukat na věci z té lepší stránky.

V Řecku jsi potkala svého nynějšího snoubence. Předpokládám, že brzy bude svatba. Bude to ta typická řecká svatba se vším všudy? Můžeš nám popsat, jak to vlastně celé probíhá?
Svatba bude určitě typicky po řecku. I když mi jednou můj přítel řekl, že mu stačí jenom se podepsat na radnici, ale na to jsem mu rychle odvětila, ať na to zapomene.

Zařekla jsem se, že vdávat se budu jenom jednou v životě, a proto to chci se vším všudy a jak se patří. Šaty už se mi šijí v Bulharsku a mému příteli jsem řekla, že klidně může přijít s děravými ponožkami.

Jelikož naše svatba bude v kostele, musím se nejdříve nechat pokřtít, a tím také přijmout Pravoslavnou církev, což pro mě není žádná překážka. Je zde zvykem, že zásnuby se slaví s celou rodinou, kde vám většinou darují zlaté šperky a váš svědek vám nasadí vaše snubní prsteny. V Řecku se říká, že snubní prsten se nosí na levé ruce prsteníčku, protože z tohoto prstu vede žíla přímo k srdci.

Tím, že žijeme v malém městě, kde nás všichni znají, se očekává, že to bude svatba ve velkém stylu a s velkým počtem hostů. Je zde naprosto běžné, že počet hostů dosahuje 100 i 200 lidí. Což je pro mne trošku přehnané, protože jsem na takových svatbách byla v Bulharsku a je velmi náročné dělat přípravu svatby pro tolik lidí, ale jdeme do toho jenom jednou, tak si to alespoň užijeme ve velkém.

Tradicí je také Gledi, což je něco jako rozlučka se svobodou s tím, že nevěsta a ženich neslaví odděleně, ale spolu s rodinou a přáteli za doprovodu muziky, řeckého tance, dobrého jídla a pití. Jak už jsem řekla, naše svatba bude v kostele, kde budeme mít na hlavě Stefáni, což jsou věnečky spojené bílou stužkou, a svědci za námi drží v ruce obřadní svícny s vysokou zapálenou svíčkou. Na závěr obřadu pak všichni společně i s knězem obejdeme třikrát obřadní stůl na důkaz stvrzení slibu, který jsme před Bohem dali.

Prozradíš nám i další řecké tradice, které my třeba v České republice neznáme? Která z nich je například tvoje nejoblíbenější?
Jedna řecká tradice, která si myslím, že je v Čechách málo známá a zároveň je i moje nejoblíbenější, je házení kříže do vody. Dělá se to na svatého Jana, kdy podle legendy byl pokřtěn Ježíš Kristus sv. Janem Křtitelem. V tento den se u místní řeky scházejí mladí muži z města a skáčou do studené vody, aby vylovili posvěcený kříž, který tam byl hozen knězem. Říká se, že ten, kdo vyloví kříž jako první, bude celý rok živ a zdráv.

Tato tradice je známá i v Bulharsku, kde se obzvlášť krásně slaví ve městě Kalofer, kde po vylovení kříže muži zůstávají ve studené vodě, aby tancovali mužské choro (tradiční bulharský tanec, který je pouze pro muže).

Severní Řecko, oblast zvaná Makedonie, je tou méně známou. Na jaké památky bys nalákala naše čtenáře?
Centrální Makedonie je rozhodně krásná a určitě si ji nenechte ujít. Ne celé Řecko je jen o písečných plážích a o tyrkysovém moři, ale také o pohořích a krásných planinách, na kterých najdete i překrásné eko-stezky, které stojí za to vidět.

Oblast, ve které žiji, je známá dobrým vínem a jídlem, ale také tím, že nedaleko od nás se nachází Pella, kde vyrůstal Alexandr Makedonský a můžete zde vidět pozůstatky jeho paláce a několik hrobek, které zde byly objeveny.

Zhruba hodinu od nás se nachází Edessa, kde najdete i největší vodopád v Centrální Makedonii, u kterého je rozhodně krásně anebo Loutra Pozar, kde se můžete vykoupat v teplé minerální vodě a nechat se příjemně zrelaxovat při koupání v přírodě.

Řecká kuchyně patří k nejlepším na světě. Naučila ses vařit místní speciality? A co nejraději vaříš? Dáš nám třeba i nějaký recept? :) A vaříš naopak svému řeckému snoubenci něco z české kuchyně?
Řeckou kuchyni mám rozhodně moc ráda, a tím že jsem dlouho bydlela v Bulharsku, kde je kuchyně značně podobná, pro mě nebylo těžké se přiučit i další recepty. Doma nejraději vařím Gemista, což jsou plněné papriky rýží a mletým masem, musaku, kterou jistě znáte a Pasticio, na které vám s radostí dám recept.

Přiznám se, že mému příteli většinou vařím řeckou nebo italskou kuchyni, jednou jsem ale doma udělala sladké plněné knedlíky, protože jsem na ně měla hroznou chuť a všechny mi je snědl :)

Recept:

Pro přípravu masové směsi:

  • 750 g mletého hovězího masa
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička cukru
  • 2 nakrájené cibule
  • čerstvý tymián
  • 1 stroužek nakrájeného česneku
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 100 ml červeného vína
  • 400 g rajčat bez slupky
  • 1 lžička skořice
  • 2 bobkové listy
  • ½ svazku petrželky

Na Bešamel:

  • 100 g másla
  • 100 g mouky
  • 1 litr mléka
  • sůl
  • pepř
  • ½ muškátového oříšku
  • 100 g nastrouhaného sýra
  • 3 žloutky

Penne těstoviny 300 g

  • 2 vejce
  • 200 g sýra feta
  • ½ svazek nasekané petrželky
  • 30 ml olivového oleje
  • nasekaný tymián ve větším množství

Postup pro restování masové směsi:

Na pánvi osmažíme nakrájenou cibuli na olivovém oleji se lžičkou cukru a nasekaným tymiánem, smažíme dokud cibule nebude krásně karamelově hnědá, poté přidáme česnek a pokračujeme v restování.

Přidáme mleté maso, dobře promícháme a restujeme další 2 minuty, dokud maso nebude hnědé, a při potřebě dolijeme trošku olivového oleje.

Přidáme červené víno, které necháme odpařit, přidáme rajče concasse, skořici, hovězí bujón a bobkový list.

Restujeme na nízkém ohni okolo 10 – 20 minut.

Jakmile je maso hotové, odstraníme bobkový list, přidáme nasekanou petrželku a dáme stranou.

Postup pro přípravu bešamelu:

Na mírný oheň postavíme pánev a rozehřejeme na ní máslo za stálého míchání, aby se nám nepřipálilo. Přidáme 100 g mouky a několik minut dobře mícháme.

Přidáme postupně 1 litr mléka a stále mícháme, aby se nám bešamel nepřipálil naspodu hrnce.

Bešamel mícháme, dokud krásně nezhoustne. Odstraníme ho z plotny a přidáme sůl, pepř, muškátový oříšek, nastrouhaný sýr a ještě chvilku promícháme při nízké teplotě. Nakonec přidáme 3 žloutky a promícháme.

Postup pro přípravu těstovin:

Těstoviny vaříme o jednu až dvě minuty méně, než je uvedeno na balení.

Nalijeme olivový olej a přendáme je do naolejované formy, přidáme 2 vejce, více tymiánu, fety a pepř a sůl podle chuti. Předehřejeme troubu na 180 stupňů.

Do směsi z mletého masa přidáme jednu lžíci bešamelu a pořádně promícháme, aby to hezky zhoustlo.

Formu pak vyložíme těstovinami, směsí z mletého masa, bešamelem a nahoru nastrouháme ještě sýr.

Pečeme 40 minut, dokud bešamel není dobře opečený. Necháme trošku vychladnout a jíme dokud nepraskneme :)

Pokud vás zajímá, jaký je život v Řecku den po dni, sledujte Pražandu v Řecku alias Petru.

Komentáře

Ondr4
před 5 lety

Krásnej rozhovor, díky za něj Severní Řecko je rozhodně tou opomíjenější lokalitou, ale jak píše Petra, tak rozhodně to stojí za to, se tam podívat a recept určitě vyzkouším, několikrát jsem pasticio ochutnal a vždycky to byla naprostá pecka

HelaHe
před 5 lety

Mmm Pasticio si určitě zkusím uvařit, měla jsem možnost v Řecku u známých ochutnat a bylo to velmi dobré.

Gustawka
před 5 lety

recept vyzkouším

Komentáře mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé

Přihlaste se nebo si vytvořte profil ve formuláři níže. Stačí napsat Váš komentář a zadat e-mailovou adresu pod kterou se chcete registrovat. Následně Vám pošleme na e-mail potvrzovací odkaz, kterým registraci dokončíte a vložený komentář se zveřejní.
    Odesláním formuláře jsem srozuměn(a) s informacemi o zpracování osobních údajů