Tzatziky
Co budete potřebovat?
- 500 g Bílý řecký jogurt,
- 1 ks Okurka salátová,
- 50 ml Olej olivový panenský,
- 2-3 ks stroužek Česnek,
- 1 lžíce Ocet vinný,
- 1 ks špetka sůl,
- 1 ks špetka Pepř bílý mletý,
- 1 ks svazek Kopr
Jak tzatziky připravit?
Přichystejte si větší misku, do které vyklopte bílý řecký jogurt. Salátovou okurku, ze které nejprve škrabkou odstraňte slupku, nastrouhejte na hrubším struhadle a na sítu z ní nechte okapat přebytečnou vodu. Stroužky česneku oloupejte, prolisujte, poté spolu s okurkou přidejte k jogurtu. Dochuťte lžící vinného octa, špetkou soli a pepře. Přilijte olivový olej a opět míchejte, dokud se zcela nespojí s jogurtovou hmotou. Nakonec přisypte nadrobno nasekaný omytý kopr a celé lehce promíchejte. Vložte na 2 hodiny do ledničky uležet.
Pita chléb
Co vám k přípravě nesmí chybět?
- 500 g Mouka hladká
- 500 g Mouka polohrubá
- 200 ml Voda pitná
- 1 ks kávová lžička Sůl
- 1 balíček Droždí sušené
Jednoduchý postup:
Oba druhy mouky nasypte do velké misky. Osolte a přidejte sušené droždí, promíchejte vařečkou. Přidejte trochu teplé vody a postupně vypracujte těsto, dokud se nepřestane lepit na misku. Hotové těsto nechte přikryté utěrkou kynout v teple minimálně 40 minut.
Vykynuté těsto rozdělte na asi 15 kusů, ze kterých vytvoříte větší placky. Zakryté je pak nechte ještě cca 20 minut odpočinout.
Rozválíme placky válečkem a necháme jejich povrch lehce okorat. Na plech si připravíme pečicí papír, troubu předehřejte na 250 °C. Placky poté naskládáme na plech a pečeme 4 minuty. Pak je otočíme a pečeme ještě další 2 minuty z rubové strany.
Přejeme dobrou (řeckou) chuť!
Komentáře
Buďte první, kdo článek okomentuje.
Komentáře mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé
Přihlaste se nebo si vytvořte profil ve formuláři níže. Stačí napsat Váš komentář a zadat e-mailovou adresu pod kterou se chcete registrovat. Následně Vám pošleme na e-mail potvrzovací odkaz, kterým registraci dokončíte a vložený komentář se zveřejní.