Specifika ukrajinské kuchyně
Ukrajina nepatří mezi země, kam by mířily davy turistů, a tak ani místní kuchyně není všeobecně známá. O to větší překvapení však čeká na každého člověka, který Ukrajinu navštíví. Ukrajinská kuchyně je totiž velice rozmanitá a zajímavá. Je směsí místních tradic i vlivů okolních států. Můžete v ní objevit prvky ruské, maďarské, polské, německé, ale například i vzdálenější turecké kuchyně. Tato kombinace dává dohromady základ, na který měla ale největší vliv staroslovanská kuchyně. Ačkoliv se mnohé recepty liší od těch českých, mohou vám připomínat naše známá jídla.
Zvláštností ukrajinské kuchyni je, že využívá především domácích potravin, které si obyvatelé sami vypěstují na zahrádkách nebo které sami nasbírají v lese. V letních měsících zde nikdy není nouze o čerstvou zeleninu, ovoce a další plody. Na zimu zase Ukrajinci velice často své potraviny zavařují, vyrábějí kompoty nebo nakládají okurky, houby a zeleninu. Tradiční jídla nejsou na celém území Ukrajiny stejná. Jiné pokrmy nabízí tatarská kuchyně na Krymu, jiné například zase huculská na Zakarpatské Ukrajině.
Pokud zajdete do restaurace, možná vás překvapí, že řadu položek na jídelním lístku není možné v dané chvíli objednat. Vaří se tu totiž ze sezónních surovin. Na druhou stranu jsou ceny v restauracích pro turisty poměrně příznivé, i když pro místní je stravování v restauracích relativně drahé a příliš do nich nechodí. Raději si uvaří doma nebo své jídlo prodávají na trzích.
Pokud chcete poznat pravou tradiční ukrajinskou kuchyni, určitě se na trhy vypravte. Zde jsou potraviny ještě levnější a zaručeně domácí. Ukrajinci jsou všeobecně k turistům velice vstřícní a otevření a o své kulinářské poklady se rádi podělí. Zajímavé místní speciality pak také nabízejí stánky s občerstvením, kde ochutnáte i typické ukrajinské nápoje.
Předkrmy
V oblasti předkrmů a menších jídel má Ukrajina opravdu co nabídnout. Vedle zavařovaného ovoce, zeleniny, hub i dalších surovin zde hraje významnou roli kaviár, který je velice oblíbený. Ochutnat můžete černou i červenou variantu. Kaviár je stejně jako další suroviny často připravovaný doma z ryb ulovených v místních řekách. Z předkrmů také stojí za zmínku kukuřičná kaše. Ta však není výsadou celé Ukrajiny, ale je čistě huculskou specialitou.
Z polévek je nejčastější Soljanka – kyselo-sladká hutná polévka s kousky masa, ryb nebo zeleniny. Podle lokálních zvyků v ní najdete třeba i olivy nebo citron. Velmi často se zde vaří Boršč – masový vývar s červenou řepou, do kterého se přidává také zelí, cibule, popřípadě brambory nebo jiná zelenina. Studená zeleninová polévka Okroška se vaří z kvasu a můžete v ní najít maso, ryby, zeleninu, vejce další suroviny.
Hlavní jídla
Mezi tradiční ukrajinská jídla patří Vareniky – plněné taštičky z těstovinového těsta, které se podobají italským raviolám. Uvnitř můžete najít brambory, maso, zelí a ve sladké verzi pak tvaroh či ovoce. Další plněný pokrm jsou Pirožky, tentokrát však z kynutého těsta. Vyzkoušejte také Holubce – závitky plněné masem a podávané v rajčatové omáčce, Deruny – placky podobné bramborákům, které jsou obvykle přelévané kysanou smetanou nebo známé špízy Šašliky – maso napíchané na jehlici spolu se zeleninou a dalšími surovinami. Tradičním venkovským receptem je kaše z pohanky. Zajímavé jsou také Mlynci – plněné palačinky slanými i sladkými dobrotami. Ze studené kuchyně je často používaný chléb, ke kterému místní rádi jedí škvarky.
Dezerty
Ukrajina má hodně sladkých jídel, která jsou povětšinou hlavními chody, ale můžete si je vzít i jako dezert. Příkladem jsou palačinky, plněné buchtičky a další recepty shodné se sladkými jídly, které znáte z České republiky. Jídlo, které se jí převážně jako zákusek, jsou Syrniki – tvarohové lívance. Velice často se také můžete setkat se sladkým pečivem, samozřejmě domácím. To bývá podáváno s tradičními džemy a se zavařovaným ovocem.
V případě Ukrajiny však nemusejí být po hlavním jídle servírovány jen sladkosti. Po obědě nebo po večeři je oblíbeným zákuskem také Salo – vepřový špek, který je hodně solený a podává se s kouskem chleba a s česnekem. Jedná se o národní tradici, na kterou nedají místní dopustit.
Nápoje
Nejtypičtějším pitím na Ukrajině je kvas. Jedná se o slabě alkoholický pěnivý nápoj se sladkokyselou chutí. Vyrábí se z kvasnic, cukru a chleba. Tradičním alkoholem je vodka, ale stále větší oblibu si získává také pivo. Ochutnat můžete místní značky jako Černihivske, Lvivske, Rogan, Slavutyč nebo Oboloň. V oblasti Krymu je zase populární víno z místní vinné révy. V neposlední řadě se zde hodně pije medovina a čaj, který je zde snad ještě běžnější než v Anglii nebo Rusku.
Obvyklé ceny v restauracích
- levnější restaurace střední třídy: 100 Kč
- dražší až luxusní restaurace: 200 Kč
- fast food: 70 Kč
- točené pivo: 20 Kč
- káva: 25 Kč
- voda 0,3 l: 10 Kč
- sladký nápoj (Cola, Sprite atd.) 0,3 l: 15 Kč