Turecko od 5 031 Kč
Zobrazit zájezdy

Turecká kuchyně – nejznámější jídla, pití a jejich ceny

Turecká kuchyně – nejznámější jídla, pití a jejich ceny

Turecká kuchyně je velmi zdravá a pestrá. Jídla se dlouho připravují a využívá se přirozené chuti čerstvých potravin. Každý si zde pochutná na výborných jídlech z masa a zeleniny, která nejsou překořeněná a jsou dobře stravitelná. Jídla se liší podle oblastí v Turecku.

Turecká kuchyně je pokladem jejich historie. Mnoho jídel pochází ještě z dob osmanských Turků. Je dokonce prokázáno, že některé recepty jsou z římských dob. Místní kuchyně je ovšem ovlivněna i kuchyní evropskou a severoafrickou. Typické pro tureckou kuchyni je to, že se každé jídlo připravuje velmi dlouho, a to i ty poměrně jednoduché pokrmy. Koření se moc nepoužívá. Velký důraz je kladen na čerstvost surovin, ať už se jedná o maso nebo zeleninu.

Snídaně bývají velmi vydatné, zato k obědu jsou v Turecku oblíbené pouze polévky, saláty a jiné zeleninové lehké pokrmy. Polévka (çorba) je buď vývar, nebo například oblíbená čočková polévka. Větší jídlo, u kterého Turci tráví hodně času, je večeře. Důležitou součástí jídla je předkrm, tzv. mezeler. Jedná se o talíř plný různě upravené zeleniny (nejčastěji naložené), mořských plodů, humusu (pyré z hrachu), salátů a paštik.

Zajímavostí je, že si můžete v restauracích objednat 1,5 porce. Což je dáno tím, že porce jsou zde menší a nemusí to každému stačit. Ovšem k pokrmům dostanete i zeleninový předkrm, omáčky a placku lavaş, kterou si do nich namáčíte.

Masová jídla

Maso se v Turecku nejčastěji peče na špízu nebo se griluje. Oblíbené je hovězí, kuřecí, telecí nebo jehněčí maso, které je velmi málo okořeněno. Ani omáčkou příliš nechtějí rušit jeho pravou chuť. Jako přílohu dostanete salát, brambory, bulgur nebo rýži. Vepřové maso a pokrmy z něj v Turecku naleznete zřídka a v omezené míře. Setkáte se s ním v lokalitách s vyšší koncentrací cizinců – lokálně Istanbul, Ankara, turistická centra na pobřeží.

Jelikož je Turecko obklopeno mořem, nabízí i turecká kuchyně mnoho druhů ryb a mořských plodů, které jsou zajímavě upravené. Vyzkoušejte například uskumru dolmasi, tedy makrelu plněnou piniovými oříšky. Ochutnejte také mleté maso zabalené ve vinném listu (dolmasi) nebo plněnou papriku s rajskou omáčkou (biber dolmasi). Chuť je zcela jiná než u nás. Často se setkáte i s dalšími zajímavými kombinacemi masa a zeleniny, například etli lahana dolmasi, tedy kapusta plněná jehněčím masem. Výběr jídel v turecké kuchyni je vskutku pestrý.

Fast food

Všude po světe si jistě všimnete stánků s kebabem. Toto turecké jídlo se stalo oblíbené po celém světě. Proto ho doporučujeme ochutnat přímo v místě původu. Kebab má hned několik druhů. Pro nás je nejznámější döner kebab, což je pomalu opékané kořeněné kuřecí nebo jehněčí maso na rožni, které se postupně odkrajuje a podává se se zeleninou nebo rýží v pita chlebu. Dürüm kebab je zase jiný způsob podávání kebabu, a to zatočený do placky. Řecký gyros se často zaměňuje s kebabem, ovšem ten se dělá i vepřový a používá se trochu jiné koření. Ve fast foodech najdete často karbanátky, například adana kebab, kofte nebo falafel (ty jsou ale vegetariánské).

Moučníky

Turecké moučníky jsou vynikající a velmi sladké. Často používají ořechy, kandované a sušené ovoce a med. V místních cukrárnách pastane nebudete vědět, co si vybrat dříve. Tradičním dezertem je baklava, tedy ořechový zákusek s cukrovým sirupem. Doporučujeme ochutnat lokum – želé s pistáciemi připomínající naše medvídky nebo sütlaç – rýžový mléčný puding. Pokud si zaplatíte all Inclusive v tureckém hotelu, dočkáte se široké nabídky dezertů všech možných barev a chutí.

Nápoje

Turecká káva je vařená v džezvě, pije se sladká a bez mléka. Naše turecká káva nemá s Tureckem nic společného. Dalším oblíbeným nápojem je čaj, především bylinkový a ovocný. Doporučujeme také ochutnat mléčný krupicový nápoj salep nebo jogurtový nápoj ayran.

Turecké pivo je překvapivě velmi chutné. Nejčastěji uvidíte značky Efes a Tuborg. Víno kupujte z oblastí Kappadokie, Anatólie a pobřeží Egejského moře, odsud jsou nejchutnější. Známý je aperitiv podobný francouzskému pastisu nebo řeckému ouzu – v Turecku se jmenuje raki. Tato anýzová pálenka se zalije vodou a vznikne bílý nápoj.

Obvyklé ceny v restauracích

  • jídlo v levné restauraci na osobu – 76 Kč
  • tříchodové menu v restauraci na osobu – 150 Kč
  • menu v McDonaldu – 76 Kč
  • 0,5l točeného piva – 57 Kč
  • 0,33 l láhev limonády – 14 Kč
  • 0,33 l láhev vody – 5 Kč
  • cappuccino – 37 Kč

Související diskuze

Přidat příspěvek Přidat novou diskuzi

Turecké speciality - co ochutnat?

V říjnu jedeme s přítelem poprvé do Turecka (Ist + Izmir a okolí). Fakt rádi ochutnáváme lokální kuchyni. Máte nějaká oblíbená turecká jídla, která… Zobrazit více
jana13
jana13

Přečtěte si další informace

V průvodci neleznete užitečné informace o zemích, které pravidelně aktualizujeme

Zobrazit všechny průvodce