Specifika srbské kuchyně
Srbská gastronomie má blízko k ostatním kuchyním na Balkánu a navzájem se spolu hodně ovlivňovaly. V průběhu historie se však mísila i se slovanskou kuchyní, a proto v ní můžete najít některé shodné znaky s tím, na co jsme v Česku zvyklí. V Srbsku se objevují také tóny a chutě středomořské či turecké kuchyně. Pokud již máte zkušenosti s pokrmy ze zemí bývalé Jugoslávie, nejspíš vás v Srbsku příliš věcí nepřekvapí, byť se některými specifikacemi od sebe jednotlivé způsoby stravování mírně liší.
Stejně jako u všech balkánských kuchyní, i u srbské je velice rozšířené vaření z masa a sýrů. Často najdete na stolech také pečivo a zákusky. Nešetří se ani ořechy, alkoholickými nápoji a vejci. Jídla jsou všeobecně mastná a těžká. Místní při obědě ani při večeři nespěchají, naopak si dávají načas a jídlo si vychutnávají. Občerstvení nechybí u žádné společenské události a také rodiny se pravidelně scházejí k tabuli s teplými jídly. Samozřejmostí je, že se v rámci území zvyklosti i oblíbené recepty liší a jídelníček není v celém Srbsku homogenní. Když zavítáte na nějaké odlehlejší místo, určitě si nechte doporučit lokální speciality, které se zde obvykle podávají.
Například v některých oblastech Banátu vám připraví tradiční českou stravu, v Kosovu zejména jehněčí speciality a kuchyně Vojvodiny se zase velice podobá staré rakousko-uherské tradici, co se receptů i stylu přípravy týče. V restauracích samozřejmě najdete zahraniční kuchyni, jako je italská, čínská, indická, japonská, řecká a další, ale na své národní delikatesy přesto Srbové nezanevřeli. Zajímavostí je, že v historii bylo pro Srbsko typické stravování ve stylu snídaně a dvě teplá jídla, která byla většinou zastoupena hustými polévkami, guláši či zelím. Z tohoto důvodu zde byla jako příbor až do poloviny 20. století v drtivé většině domácností používána jenom lžíce.
Předkrmy
Předkrmy nejsou v Srbsku tak často podávané jako zákusky po jídle, přesto se můžeme setkat s nabídkou různých specialit. Pro Srbsko jsou typické omelety z vajíček a ze zeleniny nebo toasty s ajvarem – opečené veky se zeleninovou směsí. Oba tyto předkrmy se podávají teplé. Velké popularitě se těší i polévky, i když ne vždy jsou podávané jako předkrm. Naopak mnohdy jsou díky své husté konzistenci považované za hlavní jídlo.
Ochutnat zde můžete různé druhy gulášů a vývarů. Tradiční polévkou je srbská čorba – polévka z cibule, masa, fazolí, rajčat, papriky, zeleniny a mnohdy i dalších surovin. Pokud chcete něco malého k snědku jako svačinu, setkáte se nejčastěji s pečivem s různými sýry nebo s uzeninami.
Hlavní jídla
Mezi nejtypičtější jídla patří Burek – listové těsto s masem, popřípadě se sýrem nebo špenátem, tradiční balkánská Pljeskavica – grilované maso podávané ve speciálním chlebu zvaném lepinja, s oblohou a omáčkami nebo Sarma – závitky z mletého masa ve vinném nebo zelném listu a obvykle i s rýží. Vegetariány a příznivce nemasových pokrmů osloví Gibanica – zelenina prokládaná těstem, popřípadě sýrem, která se obvykle podává i s vejci a nechybí ani bylinky.
Velice populární je zde jakákoliv forma grilovaného masa. To zakoupíte u všech stánků i v restauracích pod názvem Roštilj. Jídlo, které budou Češi dobře znát, je Ražnjići – kousky masa se zeleninou napíchnuté na špízu, nejčastěji vepřové, ale občas také jehněčí nebo hovězí.
Dezerty
Dezerty jsou v Srbsku velice oblíbené. Mezi sladkými pochoutkami patří první místo baklavám, což jsou vrstvené tučné zákusky, které se podávají se sirupem a medem nebo stejně jako oblíbené tulumby s cukrovou zálivkou. Tato laskomina má svůj původ v Turecku. Většina sladkostí, které v Srbsku ochutnáte, má v sobě mnoho ořechů, čokolády a sladkého ovoce.
Tradičními dezerty jsou pak vanilkové rohlíčky, které se zde na rozdíl od České republiky pečou celoročně, nejen na vánoční svátky. Ochutnat můžete jablkové, meruňkové nebo třešňové závitky, bábovky či speciální krupičné zákusky. Velice oblíbené je mezi Srby také Slatko – zavařené ovoce připomínající naše džemy. Obvykle se vyrábí z meruněk, jablek, lesního ovoce, švestek, ale najdete ho i v jiných příchutích.
Nápoje
Vedle klasických nápojů, jako jsou minerálky a slazené sycené nápoje, jsou mezi turisty velice oblíbené i tradiční místní speciality. Srbové si hodně potrpí na kávě a její odmítnutí je zde považováno za neslušnost. Turecká káva je v Srbsku silnější a aromatičtější. Z alkoholických nápojů se setkáte často se slivovicí. Pálenek zde najdete celou řadu, například z hrušek, třešní, kdoulí, malin i z vína. Pálenky se souhrnně nazývají jako Rakija. Pokud navštívíte Srbsko, ochutnejte i místní pivo. Ta nejznámější jsou Jelen a Nikšićko.
Obvyklé ceny v restauracích
- jídlo v dražší restauraci: 220 Kč
- jídlo v levnější restauraci: 130 Kč
- jídlo ve fast foodu: 105 Kč
- točené místní pivo 0,5 l: 35 Kč
- voda / minerálka 0,3 l: 15 Kč
- káva: 30 Kč