Španělská kuchyně vás překvapí svou rozmanitostí, a když ochutnáte místní speciality, budete se chtít vracet do Španělska už jen kvůli jídlu. Jedná se o zdravou středomořskou kuchyni, ve které se používá mnoho zeleniny a čerstvých surovin, které mají plnou chuť.
Španělé mají vynikající maso a masové produkty známé po celém světě. Výborná je například vepřová kořeněná klobása chorizo, fuet nebo sušená šunka serrano, která je skvělá v kombinaci se žlutým melounem. V případě, že ve Španělsku navštívíte místní řeznictví, budete příjemně překvapeni. Místní maso má sytou barvu, jak má mít, výběr je nepřeberný a všude visí sušené šunky, různé druhy klobás a všeho možného. Pro milovníky masa je to opravdový ráj.
Velmi dobře také připravují ryby a mořské plody, často používají směs bylinek, koření a česneku. Na oblíbených velkých trzích s jídlem najdete vždy několik restaurací, kde přímo před vámi připraví čerstvou rybu nebo třeba i kraby, krevety a další mořské plody. Je to zážitek a zaručeně si pochutnáte.
Čas jídla ve Španělsku
Ve Španělsku je hlavním jídlem oběd, stejně jako u nás. Ovšem obědvá se později, zhruba mezi půl druhou a čtvrtou hodinou. Pak následuje siesta, tedy odpočinek. Večeře se podává nejdříve v devět hodin večer. Proto pokud půjdete na večeři dříve, nebuďte překvapeni, že tam nikdo není.
Trhy
Skvělým způsobem, jak podpořit region, ve kterém se právě nacházíte, je utratit své peníze u místních producentů. Pokud vám čas nedovolí projet celé Španělsko, můžete na to jít mazaně. Lahůdky z celé země lze totiž najít ve vyhlášené valencijské tržnici Mercat Central de Valencia. Zakoupíte zde místní oleje v bio kvalitě, čerstvé maso, vejce, ryby a plody moře, místní valencijskou rýži a opravdu velmi bohatý výběr zeleniny a ovoce.
Jste-li pravými labužníky, vaše kroky by měly vést na nejstarší tržiště v Barceloně. Tržnice La Boqueria vyniká vysokou úrovní a její návštěva je zážitkem nejen pro oči, ale také pro chuťové buňky. Je to místo, kde můžete zajít na jídlo „do ruky“. V krabičkách či papírových kornoutech tak můžete ochutnat rozmanitá jídla od pečených brambor, přes smažené kalamáry, až po nakrájené sýry a sušené šunky.
Hlavní jídla
Jestliže chcete ochutnat opravdu typické španělské jídlo, objednejte si paellu. Tento pokrm se připravuje velmi dlouho, protože se všechny suroviny na pánvi vaří zvlášť a pak se ve zbylé šťávě připraví rýže a zelenina. Paella se dělá na různé způsoby, nejčastěji ji najdete ale s krevetami, slávkami, kalamáry, kuřecím masem a malými klobásami. Dalším národním jídlem je tortilla espaňola, tedy studená bramborová omeleta. Určitě budete znát jídlo s názvem gazpacho, což je studená hustá tomatová polévka s paprikou, cibulí a česnekem. Zajímavým jídlem je bacalao – nasolená sušená treska.
Tapas
Když půjdete kolem restaurace, kde bude napsáno tapas, budete vědět, že se jedná o menší porce různých jídel a jednohubek, které slouží jako předkrm, ale i jako hlavní jídlo, pokud si jich dáte více. Tento způsob stravování je zde velmi oblíbený. Jelikož jsou Španělé velmi družní, je toto výborný způsob, jak si jídlo vychutnat se svými přáteli.
V restauracích najdete různé druhy tapas, ceny jsou vždy za talířek s daným jídlem. Z jednoho tapas se většinou člověk nenají, normálně se objednávají 3 – 4. Díky tomu ochutnáte mnoho odlišných jídel. Na výběr jsou obvykle různé sýry, šunky, mořské plody, ančovičky, rybí pomazánky, masové jednohubky a všechno, co si vlastně kuchař vymyslí.
Dezerty
V pouličních stáncích narazíte na churros con chocolate. Jedná se o smaženou podlouhlou koblihu s cukrem, která se namáčí nejčastěji do Nutelly. Oblíbený je také pečený pudink s názvem flan nebo turron, což je cukrovinka podobná tureckému medu. Základními surovinami pro výrobu jsou včelí med, cukr a mandle.
Co k pití
Silné kávě dávají Španělé přednost před čajem. Oblíbená je káva s mlékem café con leche nebo cafe cortado (s mléčnou pěnou). Často pijí i horkou čokoládu nebo čokoládové nápoje. Jejich cacaolat – studený čokoládový nápoj byste také neměli vynechat. Je výborný v kombinaci s výše zmiňovaným churros. Další specialitou v horkých nápojích je horchata – mléčný nápoj z tygřích ořechů.
Z alkoholických nápojů jistě budete znát sangrii, tedy nápoj z červeného vína a ovoce. Ve Španělsku ji umí opravdu dobře připravit a při letních večerech je to výborné osvěžení. Specialitou je andaluské dezertní víno sherry nebo šumivé víno cava. Zdejší vína jsou díky slunci opravdu silná a pijí se téměř ke každému jídlu.Pokud jste milovníci piva, sáhněte po značkách San Miguel nebo Estrella Damm.
Obvyklé ceny v restauracích
- jídlo v levnější restauraci: 258 Kč
- tříchodové menu v lepší restauraci: 452 Kč
- menu v McDonaldu: 181 Kč
- 0,5l piva: 62 Kč
- 0,33l vody: 30 Kč
- 0,3l Coca Coly: 44 Kč
- káva: 28 Kč