Když se mluví o portugalské kuchyni, určitě zazní slova jako bacalhau a pastel de nata. Tato dvě jídla jsou tak typická pro Portugalsko, že doporučujeme se je naučit vyslovovat ještě před návštěvou této země. Bude se to hodit. Bacalhau [bakalau], tedy nasolená treska, se připravuje v Portugalsku na různé způsoby. Nemá v sobě většinou už žádnou sebemenší kost a dostanete ji například zapečenou s bramborovou kaší nebo s kapustovým zelím a brambory. Je to jídlo, které nesmí chybět na žádném menu v portugalské restauraci.
Pastel de nata [paštel d nata] je asi nejlepší sladké pečivo, které kdy ochutnáte. Je to sladký košíček plněný speciálním krémem, posypaný skořicí. Nejlepší je ještě teplý. Zaručujeme vám, že si pochutnáte.
Portugalci jsou šikovní kuchaři a dočkáte se jen samých dobrot. V místní kuchyni uvidíte vliv sousedního Španělska a států severní Afriky. Díky bývalým zámořským koloniím se zde používá zajímavé koření jako šafrán, skořice a chilli papričky. Stejně jako ve středomořské kuchyni, používají ve velké míře olivový olej a bylinky (například koriandr a petržel).
Nejoblíbenější přílohou se staly vařené brambory a rýže, které Portugalci spotřebují nejvíce ze všech národů v Evropě. To není jediné, v čem vynikají. Zkonzumuje se tady také nejvíce mořských plodů a ryb na hlavu z celé Evropy.
Předkrmy
Začneme polévkou, a to rovnou tou nejznámější. Caldo verde se jí teplá i studená, v obou případech je vynikající. Je z brambor, cibule a zvláštního druhu kapusty. Přidává se do ní místní typická vepřová klobása chorizo (portugalsky chouriço). Výborně se k této polévce hodí místní kukuřično-pšeničný chléb broa. O tresce bacalhau jste již četli výše, ale zmíníme ještě speciální předkrm z této nasolené tresky – bolinhos de bacalhau. Jedná se o studené smažené kuličky z tresky, brambor, vajec a petrželky. Lepší předkrm si přát nemůžete.
Hlavní jídla
V Portugalsku se setkáte s výborně upravenými rybami a plody moře, jako jsou sardinky, platýs, tuňák, mečoun, rejnok, chobotnice, kalamáry, sépie, krabi, krevety, garnáti, humři, langusty, škeble, mušle, ústřice a mnoho dalšího. Typickým portugalským jídlem vedle již zmiňované tresky je obdoba španělské paelly – Arroz de marisco (z rýže a mořských plodů).
Dalším výborným jídlem z ryb je Caldeirada, což je směs ryb s rajčaty, bílým vínem a bylinkami. Kombinaci vepřového masa a mušlí najdete v jídle Porço à alentejana. Hutnějším pokrmem je Feijoada, což jsou dušené fazole s vepřovým a hovězím masem, připravované v hliněném hrnci. Jako příloha se podává rýže a přikusuje se klobása.
Dezerty
Již jsme vám básnili o pastel de nata. Na nejlepší si skočte přímo do cukrárny v Lisabonu, odkud také pochází. A nezůstanete jen u jednoho, to vám zaručujeme. Ochutnejte ale také ovos moles – slazený žloutek v tenkém těstíčku. Ti, co mají rádi rýžové dezerty, si pochutnají na arroz doce – sladká rýže s mlékem, skořicí a citronem. Specialitou je pak pudim flan s karamelizovaným cukrem.
Nápoje
V Portugalsku si přijdou na své jak konzumenti piva, tak i vína. Z piva doporučujeme místní značky Super Bock a Sagres. Víno je zde velmi dobré a levné. I levnější láhev vás překvapí vynikající chutí. Kromě bílého, růžového a červeného vína zde najdete i zelené (mladé kyselejší víno). Z tvrdších alkoholických nápojů doporučujeme různé pálenky, jako ponchu (z cukrové třtiny) a aguardente (z různých druhů ovoce).
Portugalci si rádi vychutnají kávu, především tu dovezenou z Brazílie. Objednejte si k tomu jeden z místních dezertů a chuťové buňky budou tleskat.
Obvyklé ceny v restauracích
- jídlo v levné restauraci: 204 Kč
- tříchodové menu v lepší restauraci: 383 Kč
- menu v McDonalds: 153 Kč
- 0,5l točeného piva: 39 Kč
- 0,33l Coca Coly: 32 Kč
- 0,33l vody: 23 Kč
- cappuccino: 33 Kč