Polsko od 599 Kč
Zobrazit zájezdy

Polská kuchyně – nejznámější jídla, pití a jejich ceny

Polská kuchyně – nejznámější jídla, pití a jejich ceny

Každá země má svou typickou kuchyni, kterou se vyznačuje a kterou se liší od ostatních států. Když se podíváme jen kousek za hranice do Polska, objevíme velké rozdíly v porovnání s tradičními českými jídly. Pojďte se podívat, v čem se česká a polská kuchyně podobá a v čem je jiná.

Specifika polské kuchyně

Polská kuchyně je, stejně jako ostatní ve střední Evropě, silně ovlivněna okolními státy. Můžeme zde vidět působení sousedních států, ale také Litvy, Turecka, Francie a židovské kuchyně. Spolu s Českou republikou sdílí základní suroviny, ze kterých se připravuje celá řada pokrmů. Jsou to hlavně brambory (popřípadě kysané zelí či řepa) a vepřové maso. Díky přímořské poloze Polska však najdete v jídelníčku mnohem větší zastoupení rybího masa. Také zelenina zde hraje podstatně větší roli, a to jak při přípravě polévek, tak jako příloha k hlavnímu jídlu.

Mezi Poláky jsou velice oblíbené aromatické uzeniny, stejně jako speciálně a na různé způsoby připravované maso s kořením. Polská kuchyně je celkově velice sytá. Pokud přijedete na návštěvu do polské domácnosti, je pravděpodobné, že vás uvítají více chody. Aby se vám lépe trávilo, nechybí ani něco ostřejšího na zapití. Obvykle dostanete skleničku vodky nebo medoviny. Běžně spolu stoluje celá rodina a minimálně jednou denně se sejdou k teplému pokrmu. V Polsku jsou velice oblíbené mléčné bary, které jsou v retro stylu, a to nejen svým interiérem a vzhledem, ale také nabídkou jídla. Mléčné bary spolu s různými restauracemi velice často nabízejí domácí a poctivě uvařené jídlo – žádné polotovary nebo rozmrazované výrobky.

Navštívit však můžete i dražší restaurace, které se již podobají těm českým. Stejně jako jinde na světě, i zde je čím dál oblíbenější rychlé stravování. V kontrastu s ním si však ještě dnes udržují zájem místních a samozřejmě i turistů trhy, které se v různých městech pravidelně pořádají a kde nakoupíte všelijaké pro Polsko typické speciality.

Předkrmy

V polské kuchyni se velice často podává předkrm za studena. Obvykle najdete na talíři vejce, fazole a také vařenou výjimečně i syrovou zeleninu a další. Stejně jako v České republice, můžete i v Polsku narazit na zavařené okurky nebo houby. Nejvíce oblíbené jsou zde však jako předkrmy polévky, které zpravidla bývají velice husté a syté. Některé druhy se podávají studené. Pro nás může být trochu neobvyklý například Barszcz – česky známý jako boršč, což je vývar z masa a červené řepy nebo Chlodnik – studená polévka z mléka, smetany a s červenou řepou, popřípadě s další zeleninou. Více podobný české kuchyni je pak Krupnik – kroupová polévka s masem, Žurek – hustá polévka s houbami, klobásou a vejcem či Flaki – klasická dršťková polévka.

Hlavní jídla

V Polsku si na své přijdou především milovníci masa. Téměř v žádném hlavním chodu nechybí vepřové nebo ryby, mezi nimiž se používá zejména sleď nebo losos. Typickým jídlem jsou pirožky (polsky pierogi) – nekynuté taštičky plněné kyselým zelím, houbami, tvarohem nebo masem s cibulkou a omastkem. V náplni se meze ve fantazii nekladou a můžete ochutnat pirožky slané, sladké i velice netradičních chutí. Dále pak z polské kuchyně určitě vyzkoušejte Golabki – mleté maso s rýží podávané v zelném listu nebo Placki ziemniaczane – bramborové placky se smetanou. Typickým rychlým jídlem je Zapékanka – pečivo zapečené s uzeninou, sýrem a houbami. Často podávaná je i zvěřina či vepřové koleno. Poláci znají také bramborovou kaši a nejčastěji ji podávají s řízkem a se zelím.

Dezerty

Polské dezerty jsou velice chutné a příliš se neliší od české kuchyně. Díky tomu obvykle turistům z Čech velice chutnají a nepřijdou jim ani příliš málo sladké. Za vyzkoušení stojí rozhodně Paczki – smažené koblihy plněné marmeládou různých ovocných příchutí, Racuchy – lívance, Faworki – malé kousky dobrého sladkého pečiva s cukrem, Makowiec – jak již napovídá název, jedná se o makový závin nebo Sernik – tvarohový dezert. Nejznámější polskou sladkostí jsou karamelky. Velmi oblíbené jsou u turistů, kteří si je odtud přivážejí domů jako suvenýr. Koupíte je prakticky všude pod názvem Krówki. Pokud se vydáte do kavárny nebo do cukrárny, ochutnejte jeden z místních dortíků, jako je například Galaretka – dezert s čerstvým ovocem v želé a se smetanou.

Nápoje

Mezi oblíbené alkoholické nápoje patří již zmíněná vodka a medovina. Polsko je dokonce největším evropským distributorem vodky. Do vodky s názvem Zubrowka se zde vkládá stéblo traviny, které jí dodá originální a nezaměnitelnou chuť. V restauracích koupíte české nebo německé pivo, ale určitě vyzkoušejte i to místní. Polsko má celkově dobré pivo, které je mírně podobné českému, a tak Čechům většinou chutná. Nejznámějšími pivovary jsou zde Żywiec, Warka a Elbląg. Specialitou je pivo podávané s ovocnými sirupy nebo s džusy, se skořicí a s medem. Samozřejmostí je, že si můžete zakoupit i obyčejnou minerálku nebo Coca-Colu a další sladké nápoje.

Obvyklé ceny v restauracích

  • jeden chod v levnější restauraci: 120 Kč
  • tříchodové jídlo v lepší restauraci: 300 Kč
  • porce husté polévky: 35 Kč
  • pivo 0,5 l: 45 Kč
  • káva: 50 Kč
  • čistá voda / minerálka 0,3 l: 20 Kč
  • sladký sycený nápoj (Coca-Cola, Sprite a další) 0,3 l: 25 Kč

Související diskuze

Přidat příspěvek Přidat novou diskuzi

Prozatím nikdo nezaložil diskuzi na toto téma. Buďte první.


Přečtěte si další informace

V průvodci neleznete užitečné informace o zemích, které pravidelně aktualizujeme

Zobrazit všechny průvodce