Specifika německé kuchyně
Určit jednoznačně společné znaky německé kuchyně je velice obtížné, protože regionální pokrmy a zvyklosti se od sebe napříč tak velkou zemí výrazně liší. Každý z regionů však stojí za poznání. Jednotlivé kuchyně Německa jsou silně ovlivněny sousedními zeměmi.
Jihoněmecká a východoněmecká kuchyně (bavorská a švábská) se velice podobají švýcarské, rakouské a z části také české kuchyni. Západní kuchyně (sárská, falcká a bádenská) má nejblíže k sousední Francii, severní zase ke Skandinávii. Ve městech se kvůli stěhování z různých oblastí na jedno místo recepty obvykle navzájem mísí, na venkově zůstává rozložení tradičních pokrmů pro danou oblast mnohem více zachované.
Pokud bychom měli najít společné znaky těchto rozmanitých místních gastronomických tradic, byla by to především velikost porce. V Německu se na obsahu talíře rozhodně nešetří. Jídla jsou navíc obvykle velice vydatná. Zpravidla vás zasytí jen jeden chod, a proto se jich v Německu běžně ani více nepodává. Výjimkou jsou jen různé slavnostní události. V porovnání s českou kuchyní mohou být pro někoho recepty až příliš tučné, a to zejména kvůli oblíbenému špeku, který se přidává do mnoha pokrmů. Velká část zdejších receptů by se do moderních kuchařek zdravé výživy nedostala.
V případě, že hledáte zdravější kuchyni, měli byste zavítat spíše na sever Německa, kde bývají jídla lehčí. Ve většině pokrmů, a to ani na severu, však nechybí maso. Často bývá pečené nebo ve formě uzenin, které jsou zde velice oblíbené. V současné době je velice populární grilovat, zejména v letních měsících. Maso mnohdy tvoří větší část porce než příloha. Nejčastěji je používáno hovězí a drůbeží, nechybí ale ani ryby nebo zvěřina. Z příloh se nejvíce používají brambory, dušená i čerstvá zelenina nebo luštěniny.
Předkrmy
S předkrmy se v Německu nesetkáte často. Jak už bylo řečeno, samotná hlavní jídla jsou velice sytá. Pokud chcete něco menšího před jídlem, nejčastěji vám bude nabídnut obložený chléb. Pro Německo je typické velké množství různých druhů pečiva. Setkáte se zde s tmavými i světlými chleby z různých druhů mouky a se zapečenými semínky. Nejčastěji k chlebu dostanete oblohu v podobě zeleniny, vajec a především uzenin, mezi nimiž jsou nejoblíbenější klobásy a slanina.
Polévkám kraluje klasický eintopf, v překladu „jídlo z jednoho hrnce“. Tato polévka má bramborový základ, do kterého se přidávají různé suroviny, které jsou v kuchyni k dispozici. Obvykle jde o mrkev, petržel, maso či párky. Kromě eintopfu můžete ochutnat i čočkovou nebo fazolovou polévku, které jsou velmi podobné těm českým. Naopak netradiční je šneková polévka Badische Schneckensuppe.
Hlavní jídla
Když se řekne Německo, každého jistě napadne vyhlášená klobása Bratwurst, která je většinou podávána s hořčicí, pečivem nebo s bramborovým salátem. Bílé klobásy a párky jsou pak nazývány jako Weißwurst. Mezi další tradiční jídla patří Sauerbraten – omáčka podobná naší svíčkové, ale připravovaná mimo jiné s rozinkami, Sauerbraten mit Lebkuchen Soße – hovězí pečeně s perníkovou omáčkou, Grüne Soße – zelená omáčka z protlačených žloutků a s bylinkami, Maultaschen – těstové taštičky plněné mletým masem nebo Leberkäse – sekaná s játry, jejíž obdobu můžete mnohdy ochutnat i v České republice. Mezi oblíbené přílohy patří již zmíněný bramborový salát, smažené brambory nebo Spätzle – vaječné nudle, které lze podávat také jako hlavní jídlo.
Dezerty
Na německé kuchyni je poměrně zvláštní, že není všeobecně příliš nakloněna sladkým pokrmům, a to jak v oblasti hlavních jídel, tak i co se týče dezertů. Jedinou tradiční sladkostí jsou Stollen – štoly, německé vánoční koláče podobné naší vánočce a Schwarzwälder Kirschtorte – čokoládový dort s krémovou polevou a třešňovou náplní. Většina dalších sladkostí je převzata z jiných zemí. V kavárnách najdete převážně pudinkové, ovocné či tvarohové dortíky. Ze slaných dezertů je nejznámější Zwiebelkuchen – cibulový koláč z kynutého těsta se špekem a cibulí.
Nápoje
Němci stejně jako Češi milují pivo a velice často si ho dopřávají ke svým mastným pokrmům. Najdete zde mnoho dobrých značek, které většinou cestovatelům z České republiky chutnají – Kölsch, Altbier nebo pšeničný Weizenbier. Tradičním pivním festivalem je v Německu Oktoberfest. Podobně jako pivo na východě, je na západě oblíbené víno, zejména odrůdy Silvaner a Ryzlink. To je dáno především vlivem Francie. Pokud se vydáte na západ Německa, nezapomeňte při podzimní návštěvě ochutnat vyhlášený burčák. Jinak po celém Německu jsou velice oblíbené klasické limonády, ovocné šťávy a káva. Na severu se často setkáte i s čajovou tradicí.
Obvyklé ceny v restauracích
- točené pivo (0,5 l) – 2,7 EUR
- polévka – 2,9 EUR
- větší oběd v centru – 15 EUR
- levnější oběd – 10 EUR
- káva – 2,5 EUR
- limonáda (Coca Cola a jiné) – 2,5 EUR