Pokud si chcete vychutnat zdravá a velmi chutná jídla, tak právě Francouzská Polynésie je to pravé místo. O francouzské kuchyni se pěje jen chvála, k tomu si navíc představte její kombinaci s exotickými surovinami a trochou inspirace z čínské a italské kuchyně. Výsledek je bravurní.
Ohromí vás především plnost chutí místních surovin. Hlavně exotického ovoce, které je výtečné a můžete si ho levně koupit na místních trzích. Zdejší ananasy patří k nejchutnějším na světě. Nejčastějšími surovinami jsou ryby a mořské plody, které se připravují například s kokosovým mlékem a již zmiňovaným tropickým ovocem. Hodně se používá i vanilka, která zde hojně roste.
Zajímavostí je zdejší způsob přípravy pokrmů – jídla zabalená v banánových listech pečou v jámě v zemi na kamenech. Je to typ jakési podzemní trouby, kterou nazývají ahima. Jídlo dostane zcela netradiční a zajímavou chuť.
Jelikož je stravování v této zemi dražší, doporučujeme navštívit restaurace v menších městečkách nebo v jídelnách Place Vaiete na Tahiti, jídla jsou zde velmi chutná a levná. Ochutnáte typické místní pokrmy, ale i mezinárodní kuchyni.
Masová jídla
Pokud chcete vyzkoušet pokrm, který je opravdu typický pro Francouzskou Polynésii, objednejte si poisson cru, což je syrový tuňák s kokosovým mlékem, šťávou z limetek a velkým množstvím zeleniny. Jako příloha se podává rýže. Z ryb a mořských plodů doporučujeme vyzkoušet makrely, langusty, humry, krevety a mořské štiky. Upravují se všemi různými způsoby. Vedle ryb se setkáte také s kuřecím, vepřovým a hovězím masem. Zajímavým národním pokrmem je bouillon d’awara, což je plod palmovníku s kuřecím masem a uzenou rybou.
Do masových jídel je často přidáváno ovoce. Představte si chutný ananas v kombinaci s krůtím masem, česnekem a zázvorem. A takhle výborně umí kombinovat chutě ve Francouzské Polynésii. Ve velké míře používají i speciální koření – muškátový oříšek, skořici, kurkumu, kardamom, čtvero koření apod. Polynéská kuchyně je samé překvapení a vaše chuťové buňky budou nadmíru spokojené.
Dezerty
V horkých dnech se jistě budete chtít osvěžit. Sáhněte proto po čerstvých ovocných šťávách. Doporučujeme ananasovou, grepovou nebo guávovou. Výborná je také samotná kokosová šťáva. S množstvím vynikajícího ovoce, které mají k dispozici, se na jídelníčku vyskytuje mnoho speciálních zákusků. Nejvíce jsou oblíbené pudinky (popoi), například banánový nebo papájový. Výborná je i pečená papája nebo pokrm s názvem poe, což je puding z tara kořene s banánem a papájou pečený v listu banánovníku, politý kokosovým mlékem a ozdobený vanilkou.
Nápoje
Ve Francouzské Polynésii si pochutnáte především na koktejlech, jak alkoholických, tak nealkoholických. Známý je například Mai Tai z bílého a tmavého rumu, pomerančového likéru, grenadiny, mandlového sirupu a limetky. Ti, kteří mají rádi pivo, by měli sáhnout po značce Hihano. Voda z kohoutku je většinou pitná, ale je lepší si koupit vodu balenou.
Obvyklé ceny v restauracích
- jídlo v levné restauraci: 419 Kč
- tříchodové menu v lepší restauraci: 900 Kč
- menu v McDonaldu: 183 Kč
- 0,5l točeného piva: 136 Kč
- 0,33l Pepsi: 63 Kč
- 0,5l vody: 27 Kč
- cappuccino: 91 Kč