Jednoduchá, kvalitní, čerstvá a velmi chutná – taková je finská kuchyně, na které si jistě velmi pochutnáte. Kromě rybího, hovězího, skopového a drůbežího masa, které se v pokrmech často objevují, můžete ochutnat i netradiční losí nebo sobí maso. Často se setkáte s jídly z místních surovin jako žito, oves, ječmen, brambory, tuřín, houby a lesní ovoce.
Finové mají rádi mléko a připravují z něj výborné pochoutky, a tak nezapomeňte ochutnat místní sýry (např. Leipäjuusto) a další mlékárenské výrobky. K jídlu patří neodmyslitelně celozrnný chléb, nejčastěji tmavý žitný ruislepä. Podává se téměř ke každému jídlu.
Finská kuchyně je velmi ovlivněna švédskou a ruskou, ovšem je méně sladká než švédská a zdravější než ruská. Místní kuchyně je zdravá, a to díky velké konzumaci ryb. Navíc zde bylo zákonem ustanoveno maximální množství živočišného tuku a soli v masných výrobcích, což podporuje dlouhověkost obyvatel a snižuje riziko nemocí.
Každý nový den začínají Finové s ovesnými kašemi, jogurty s müsli a cereáliemi. Typické je tzv. puuro, což je ovesná kaše s rebarborovou zálivkou nebo skořicovým cukrem. Oblíbené je i viili – něco na způsob zakysaného mléka.
Polévky
Polévky jsou ve Finsku považovány za důležitou součást jídla, někdy se jedná dokonce přímo o hlavní jídlo. Pochutnejte si na hrachové Hernekeitto podávané tradičně ve čtvrtek, ke které vám naservírují vepřové maso, hořčici a žitný chléb. Objednejte si ale i chutné špenátové, houbové nebo rybí polévky. Výborná je například s lososem, zeleninou, brambory a smetanou. Zajímavostí je, že po polévce dostanete vždy palačinku.
Hlavní jídla
Pokrmy ve Finsku se liší podle regionů, ale najdou se takové, které se vaří všude. Klasickým jídlem je dobře upravený losos s brambory ve slupce a salátem. Připravují se často i další ryby jako štika, sleď a síh. Vybrat si můžete ale i z mnoha jiných druhů masa.
Začneme s karjalanpaisti, což je dušené hovězí maso a zelenina, připravované v peci v keramické misce. Ve finské kuchyni se často setkáte s jídly, u kterých se podává k masu brusinkový džem. Jsou to například masové kuličky lihapullat a zelné listy s mletým masem kaalikääryleet. Jako příloha se podává bramborová kaše nebo brambory, a v kombinaci s nasládlým džemem je to opravdu pochoutka.
Ve stáncích na ulicích uvidíte často lihapiirakka, tedy slaný koláč s rýží a mletým masem. Doporučujeme ochutnat. Pokud chcete vyzkoušet vyloženě nějakou specialitu, kterou nikde jinde nenajdete, objednejte si jídlo poronkäristys. Jedná se o tenké plátky sobího masa, které jsou dušené s česnekem, kořením a zalité pivem.
Dezerty
Finsko má spoustu skvělých dezertů se zajímavými chutěmi. Jistě si jich spoustu zamilujete. Například Munkki je vynikající sladká kobliha obalovaná v cukru s moruškovou marmeládou a vanilkovou omáčkou. Dortík Runeberg torte s mandlemi, rumem a malinovým džemem si jistě také oblíbíte. Atypickým zákuskem pro nás může být Rönttönen, což je koláč s náplní z bramborové kaše a brusinek. Finové ho milují ke kávě. Nesmíme opomenout ani velmi oblíbenou růžovou kaši Vispipuuro z pšeničné krupice a brusinek s lesními plody.
Nápoje
Ve Finsku se hodně pije káva. A to doslova. Finové spotřebují nejvíce kávy na osobu v celosvětovém měřítku. Nejoblíbenější je překapávaná káva. Pokud zatoužíte po místním pivu, mile vás překvapí. Finové vyrábí mnoho druhů piv, často s vyšším obsahem alkoholu okolo 8 %. Ochutnejte značky Karjala , Lapin Kulta, Sahti nebo Karhu. S Finskem si jistě spojíte i proslulou vodku, nejznámější je Finlandia nebo Koskenkorva. Rádi tady ale pijí i medovinu nebo svařené víno.
Obvyklé ceny v restauracích
- jídlo v levné restauraci: 283 Kč
- tříchodové menu v lepší restauraci: 750 Kč
- menu v McDonalds: 203 Kč
- 0,5l točeného piva: 154 Kč
- 0,33l Coca Coly: 59 Kč
- 0,33l vody: 40 Kč
- cappuccino: 85 Kč