Egypt od 6 846 Kč
Zobrazit zájezdy

Egyptská kuchyně – nejznámější jídla, pití a jejich ceny

Egyptská kuchyně – nejznámější jídla, pití a jejich ceny

Egyptská kuchyně vás nadchne svou rozmanitostí, vůní i chutí. Nabízí zajímavé kombinace masa a zeleniny, které jsou vždy dobře ochucené. Nebojí se používat výrazné koření a bylinky.

Egypt, ohromí vás nejen krásným mořem a památkami, ale nadchne vás i jídlem. Pokrmy v Egyptě jsou velmi rozmanité a chutné. Užijí si je jak milovníci masa, tak i vegetariáni. Používá se hodně zeleniny, výraznější koření a bylinky.

Co bychom měli o Egyptě vědět je, že za hlavní jídlo dne se považuje oběd a jí se mezi 13. a 15. hodinou. Večeře je pak lehčí, méně pestrá a může pokračovat až do 22. hodiny. Často se setkáte s pita (nekvašený chléb), který se namáčí do omáček a nabírají se jím jídla. Z omáček jistě znáte hummus z cizrny. Za ochutnání stojí lilkový dip baba ganoush. Nejčastěji používají jako přílohu kromě pita chleba kuskus, rýži, salát nebo v dnešní době i hranolky.

Při návštěvě Egypta se lidé obvykle stravují v rámci programů All Inclusive přímo v hotelech. Tam se dočkáte mnoha typických egyptských jídel, ale zdaleka neochutnáte všechny. Stravování v hotelech je totiž přizpůsobeno evropské klientele. Proto vyzkoušejte i některou z místních restaurací, abyste ochutnali pravé egyptské speciality.

Předkrmy

Oběd začnete rovnou ve velkém – v podobě předkrmu a pochutnáte si na mnoha egyptských specialitách. Jako předkrm je často společná mísa (mezze), kde najdete od všeho trochu. Uzobáváte si sýrů, salátů, nakládané zeleniny, kofty (masové kuličky s koriandrem), tabúla (jemná pšenice s cibulí, rajčaty, petrželí a mátou), tahini (pyré ze sezamu) a dalších dobrot. Sytý a velmi oblíbený předkrm má název ful. Jedná se o kořeněný fazolový guláš s rajčaty a citronovou šťávou. Jako příloha ke guláši je zvláštní těsto z fazolí, zeleniny, ochucené kořením a petrželí – támija.

Za vyzkoušení stojí i egyptské polévky. Nejoblíbenější je molokhia (speciální zeleninový vývar), rybí nebo čočková.

Hlavní jídla

Egyptská kuchyně nabízí mnoho rozličných jídel, spojuje je však výrazná kořeněná chuť. Nebojí se používat velké množství koriandru, chilli papriček, česneku a římského kmínu. V Egyptě je zakázáno vepřové maso. Nejčastěji se proto setkáte s masem jehněčím nebo z kůzlat, dále pak s rybami a mořskými plody. O svátcích se opéká maso v celku a dělí se sousedy jako symbol pohostinnosti a dobré vůle. Je velmi dobře a chutně upravované, často marinované v bylinkách a koření. Připravuje se nejvíce na grilu s dřevěným uhlím nebo v peci vytápěné dřevem.

Jedním z nejoblíbenějších jídel je kushari, což je pro nás zvláštní kombinace rýže a těstovin, černé čočky, cizrny, rajčatové omáčky a osmažené cibulky. Určitě byste měli ochutnat známé falafel kuličky, které se v Egyptě jmenují tameya. Rozdíl je ve spojovací surovině, kde je místo cizrny bob obecný.

Dále je zde další pokrm, který určitě znáte, ale neznáte jeho egyptskou podobu. Je to kebab, který se jmenuje v Egyptě shawarma a rozdíl spočívá v tom, že na velkou jehlu se maso napichuje v celku. V kebabu je to často mleté maso. Do pita chleba dostanete okrajované maso, sezónní zeleninu, česnekový dip, tahini nebo hummus.

Další oblíbenou egyptskou pochoutkou je ful mudammas, který pochází již z dob faraonů. Jedná se o kašovité jídlo z bobů, oleje, citronové šťávy a česneku podávané s pita chlebem.

Dezerty

Na závěr jídla se nejvíce konzumuje čerstvé ovoce jako pomeranče, banány, datle a fíky. Egypťané ale také milují velmi sladké dezerty. Jedním typickým, který byste neměli opomenout při vaší dovolené, je konafa, jejímž základem jsou velmi tenké nudle zalité horkým máslem a sirupem. Milovníci rýžových dezertů by měli ochutnat národní specialitu om-ali – rýže zapečená s mlékem, oříšky a rozinkami. Tak jako v mnoha jiných státech se i tady s oblibou dělá baklava, což je vrstvené máslové těsto s medem a oříšky.

Nápoje

Přestože se v Egyptě alkohol téměř nekonzumuje kvůli náboženství, Egypt nezakazuje turistům, ani místnímu obyvatelstvu jeho konzumaci. Najdeme zde dokonce místní pivovar s názvem Stella, ovšem nezaměňujte ho se Stellou Artois. Co se týká vína, můžete vyzkoušet drahá zahraniční nebo místní, která odhalíte podle názvu (Omar Chajjám, Pharaoh, Nefertiti, Cleopatra, Rubis d´Egypt).

Z nealkoholických nápojů je nejoblíbenější čaj, především ibiškový a mátový. Nesmíme zapomenout zmínit, že kohoutková voda se nesmí konzumovat. Vždy pijte pouze balenou vodu. Z bakterií z místní vody můžete mít střevní potíže. Více informací, jak se poprat s faraonovou pomstou, se dozvíte v našem článku.

Obvyklé ceny v restauracích

  • jídlo v levné restauraci: 78 Kč
  • tříchodové menu v lepší restauraci: 196 Kč
  • menu v McDonaldu: 98 Kč
  • 0,5 l točeného piva: 39 Kč
  • 0,33 l Coca Coly: 7 Kč
  • 0,33 l vody: 4 Kč
  • cappuccino: 47 Kč

Související diskuze

Přidat příspěvek Přidat novou diskuzi

Prozatím nikdo nezaložil diskuzi na toto téma. Buďte první.


Přečtěte si další informace

V průvodci neleznete užitečné informace o zemích, které pravidelně aktualizujeme

Zobrazit všechny průvodce