Abyste poznali dominikánskou kuchyni v její plné kráse, budete muset opustit restaurace svého hotelu a vydat se do místní restaurace nebo bistra. Hotely totiž podávají spíše mezinárodní kuchyni, což je velká škoda. Dominikánská kuchyně toho má tolik co nabídnout, především pro ty, kteří milují kořeněná a zajímavá jídla. Svou barevností je to pastva pro oči.
V Dominikánské republice, jakožto ostrovním státě, se určitě nevyhnete výborně upraveným rybám a mořským plodům. Co se týká masa, setkáte s mnoha pokrmy ze skopového, vepřového nebo drůbežího masa. Jakým způsobem je připravují? Jelikož se zde mísí indiánská, africká a španělská kuchyně, receptů a způsobů přípravy je celá škála.
Základem hlavních jídel je však rýže, fazole nebo dokonce i smažené banány. Ale nebojte se, nejedná se o naše žluté banány, nýbrž zelené, které se musí nejdříve uvařit. Jako přílohu budete mít nejčastěji brambory nebo batáty (sladké brambory).
Co je na místních jídlech tak zajímavé? Je to koření, které se používá pro dochucení. Například koriandr, hřebíček, chilli, kari, kokos (a kokosové mléko), limetka, česnek, celer atd. Jídla hrají nejen barvami, ale jsou i chuťově velmi pestrá.
V Dominikánské republice se obědvá dlouho, místní si rádi jídlo vychutnají a oběd tak může trvat i dvě hodiny. Samozřejmě je to spojené i s odpolední siestou. Vychutnejte si proto jejich vynikající jídla v klidu a pohodě jako oni. Není přece kam spěchat.
Typická místní jídla
Dominikánci často vaří tzv. kreolskou kuchyni, kde typickým jídlem je sancocho neboli pokrm z jednoho hrnce. Jedná se o tři druhy marinovaných mas, která jsou vařena s cibulí, rajčaty a česnekem. Národním a oblíbeným jídlem je pak La Bandera Dominicana – dušené kuřecí nebo hovězí maso s rýží a s omáčkou z červených fazolí. Každý si do receptu přidává kousek svého já, a tak se můžete setkat s různými variantami tohoto jídla.
Z rybích jídel byste měli ochutnat pescado con coco, což je ryba v kokosovém mléce. Pro milovníky pikantních jídel je zde chutné jídlo s názvem mofongo – pikantní směs masa a vařených zelených banánů. Pokud budete chtít vyzkoušet něco z místních stánků a bister, dejte si quips – slané lívance plněné masem nebo frituras de batata – smažené sladké brambory.
Dezerty
Vaše stravování v restauracích můžete zakončit netradičními dezerty. Je zde velmi velký výběr a chutě jsou výborné. Klasikou jsou fritos maduros – smažené banány, tentokrát ty žluté, ale mají i smažené zelené banány (platanitos). Jsou přelité karamelem a strouhaným kokosem. Novinkou pro vás může být Bizcocho, tedy koláč z rýže. Oblíbený je místní kokosový koláč s ovocem se zvláštní chutí, najdete ho pod jménem Cocoyuka.
Ochutnejte také mangový koláč nebo na plážích prodávané sladké placky s oříšky, ananasem v karamelu nebo slazeném mléce. Opravdovou sladkou specialitou je jídlo zvané Habichuelas con Dulce – sladký krém z fazolí. Každá rodina má svojí vlastní recepturu. Tak co tomu říkáte? Půjdete do toho a ochutnáte?
Nápoje
Při návštěvě této země byste rozhodně neměli vynechat čerstvé ovocné šťávy z kokosu, ananasu, banánů a dalšího exotického ovoce. Je to opravdová lahoda, ovoce má totiž plnou chuť. Za ochutnání také stojí místní káva, která má velice výrazné aroma.
Nejoblíbenějším alkoholickým nápojem v Dominikánské republice je rum a klasické míchané nápoje z něj. Specialitou je ovšem nápoj Mama Juana – z dominikánského rumu, červeného vína, medu, bylinek a stromové kůry. Češi si tady pochutnají i na pivě. Nejlepší značky jsou Quisqueya, Bohemia, Presidente nebo Brahma.
Obvyklé ceny v restauracích
- jídlo v levné restauraci: 157 Kč
- tříchodové menu v lepší restauraci: 450 Kč
- menu ve Fast Foodu: 157 Kč
- 0,5 l točeného piva: 45 Kč
- 0,33 l Coca Coly: 20 Kč
- 0,33 l vody: 10 Kč
- cappuccino: 35 Kč