Dánsko od 3 499 Kč
Zobrazit zájezdy

Dánská kuchyně – nejznámější jídla, pití a jejich ceny

Dánská kuchyně – nejznámější jídla, pití a jejich ceny

V dánské kuchyni se setkáte především s čerstvými surovinami a domácími výrobky. Základem jsou ryby, mořské plody, maso, zelenina a mléčné výrobky. Kromě tradičních karbanátků z mletého masa nebo ryb a obložených chlebů si pochutnáte na dánském marcipánu nebo lékořici.

Čerstvost, originalita a vlastní výroba. Přesně tato slova vystihují dánskou kuchyni, kde se používají zásadně čerstvé suroviny, především ty, co si sami Dánové vypěstují a vyprodukují. Vzhledem k chladnějšímu počasí se zde pěstují hlavně brambory, listová zelenina, červená řepa a houby.

Za ochutnání určitě stojí výborné domácí produkty, zejména typické dánské sýry a další mléčné výrobky. Přestože jsou Dánové známí svou slaninou po celém světě, sami ji moc nekonzumují a jedí spíše zdravěji.

Na co byste měli myslet při návštěvě restaurace je to, že se nedává spropitné, je totiž zahrnuto v ceně. Dánové nepoužívají přání „dobrou chuť“, ale po jídle můžete poděkovat „tak fo mel“.

Večeře jako hlavní jídlo

Zvláštností je, že oběd bývá studený, tzv. koldt bord = studený stůl, kde najdete studená, ale i teplá jídla. Dánským národním jídlem jsou obložené chleby s máslem – smørrebrød. Chléb bývá žitný a podává se s máslem a různými druhy masa, ryb, sýrů, zeleniny a omáček. Oblohu může tvořit i nakládaný slaneček, vajíčko, kopr nebo křen. Velmi lahodná je i vepřová játrová paštika leverpostej.

Hlavním jídlem se pro Dány stala večeře. Nejčastěji se setkáte s čerstvými rybami – sleď, halibut, treska, losos, platýs, úhoř. K rybám a mořským plodům se výborně hodí pikantní omáčka, tzv. remuláda.

Typická masová jídla

Pokud máte rádi maso, jistě si v Dánsku přijdete na své. V restauracích se často setkáte s typickým jídlem Frikadeller, což jsou karbanátky z mletého masa nebo z ryb. Podávají se s vařenými bramborami a červenou řepou. Můžete pokračovat s Pølse, jejich nejznámější klobásou z vepřového masa, nebo Rullepølse, což jsou plátky závitku z vepřového žaludku s bylinkami. Za ochutnání stojí i Flæskesteg – výborná vepřová pečeně.

Typické masové kuličky nebo maso polévají Dánové hnědou omáčkou. Milovníky kompotů potěší fakt, že kompoty se v Dánsku podávají téměř ke každému hlavnímu jídlu.

Dezerty

Dánský marcipán a sladké dánské pečivo Wienerbrød (vídeňský chléb), anglicky „danish pastry“, jsou známé po celém světě. Vídeňský chléb sice pochází z Vídně, ale celosvětově ho proslavili právě Dánové. Výborná máslová chuť může být doplněna marcipánem, pudinkem nebo džemem. Navrchu nesmí chybět poleva, cukr nebo čokoláda.

Co byste určitě měli ochutnat, je Ebleskiver – jablečné plátky uprostřed těsta, které se smaží. Je to tradiční vánoční pokrm, ke kterému se pije výborné kořeněné svařené víno. Doporučujeme také Rødgrød med fløde, což je vynikající dezert z ovoce a šlehačky. Na každém rohu narazíte na lékořici (neboli sladké dřevo), která je v Dánsku velmi oblíbená.

Alkoholické nápoje

Dánové mají hodně rádi pivo, proto se také říká, že pije jako Dán. Populární je kodaňský Carlsberg, Tuborg nebo Faxe. Zajímavostí je, že pivo je bez pěny. Kromě piva si vychutnají i víno, hlavně červené. Co se týká ostřejšího alkoholu, zajímavý je dánský gløg – svařené víno s kořením, rozinkami a ořechy, a pije se obvykle v zimním období.

Za ochutnání stojí také dánský bylinný destilát akvavit, hořký bylinný likér Gammel Danks a nebo třešňový likér Peter Heering. Mezi jednotlivými jídly si Dánové připíjejí Skål! – Na zdraví! destilátem šnaps.

Obvyklé ceny v restauracích

  • jídlo v levnějších restauracích: 350 Kč
  • tříchodové menu v lepší restauraci: 1 000 Kč
  • 0,33l Coca-Cola: 70 Kč
  • 0,3l vody: 50 Kč
  • 0,5l točeného piva: 147 Kč
  • cappuccino: 105 Kč

Související diskuze

Přidat příspěvek Přidat novou diskuzi

Prozatím nikdo nezaložil diskuzi na toto téma. Buďte první.


Přečtěte si další informace

V průvodci neleznete užitečné informace o zemích, které pravidelně aktualizujeme

Zobrazit všechny průvodce