Zdravá, lehká a chutná kuchyně. Přesně ta vás čeká při návštěvě oblíbeného Bulharska. Bulhaři si potrpí na dobře upravená a chuťově zajímavá jídla. Rozhodně nebudete zklamaní. Navíc větší konzumací zeleniny, kysaných mléčných výrobků a nižším používáním mouky dosahují v Bulharsku vyššího věku. Pojďme se tedy inspirovat jejich zdravou kuchyní.
Ve většině restaurací je velmi rozmanitý výběr pokrmů, ať už studených, tak teplých. Základem jsou ryby, zelenina a mléčné produkty, například jogurty a sýry. Neměli byste vynechat jejich ovčí, kravské i kozí sýry, které jsou velmi chutné. Co se týká masa, Bulhaři používají lehčí maso typu jehněčí, skopové, kuřecí nebo telecí. Typickým způsobem přípravy je grilování nebo rožnění.
Bez zeleniny tady jídlo nenajdete. Jako přílohu dostanete často pestrobarevný salát ze zelí, rajčat, okurek, paprik, cibule, květáku a dalších druhů zeleniny. Vedle toho je ale také typická rýže, fazole a jejich bílý chléb. Jako sladkou tečku si můžete vychutnat chalvu nebo baklavu. Baklava je sladké pečivo plněné sirupem a ořechy. Dezerty byly ale převzaty především z turecké kuchyně.
Předkrmy
Jídlo začíná jak jinak než salátem, nejčastěji šopským se sýrem sirene, což je obdoba balkánského sýru, ovšem s mnohem lepší chutí. Pokud jste milovníky polévek, přijdete si tady na své, protože v Bulharsku je doslova milují a jedí je i jako hlavní jídlo. Existuje mnoho druhů, pro nás jsou netradiční například studená okurková polévka tarator nebo jehněčí vývar. Výborné jsou rybí polévky nebo tzv. čorby, což jsou nakyslé polévky dochucené octem nebo kysaným mlékem.
Rybí speciality
Ryby jsou základem bulharské kuchyně. Navíc je tu pořídíte v obchodě i restauraci za výhodné ceny oproti jiným zemím. Dusí se, pečou se, obalují se v těstíčku, ale nejvíc je milují na rožni. Určitě doporučujeme ochutnat makrelu, sledě nebo černomořského žraloka. Nejoblíbenější jsou ale malé pražené rybičky, které koupíte v pouličních stáncích. Nejvíce pokrmů z ryb najdete samozřejmě na pobřeží, ve vnitrozemí jsou ryby spíše vzácností.
Masové speciality
Nejběžnějším rychlým občerstvením je banica, tedy listové těsto plněné ovčím sýrem a/nebo masem. Z masových pokrmů byste neměli vynechat džuveč, což je oblíbená pochoutka místních. Jedná se o dušené maso se zeleninou, rýží nebo bramborami, zalité vínem nebo kysanou smetanou. Jachnija je pak obdobný recept, ale navíc s fazolemi nebo hrachem.
Chuťově zajímavé jsou keftě nebo kebabče, což je mleté maso v podobě válečků nebo placky s mnoha druhy aromatického koření. Často narazíte i na musaku, která je známá především v Řecku. Je to zelenina zapečená s mletým masem a bramborami. Nejčastěji se používají lilky, papriky a rajčata.
Nápoje
V Bulharsku se pije silná turecká káva a čaj. Pokud byste si chtěli dát ale například cappuccino, dostanete nejspíš kávu s velkou vrstvou šlehačky. To samé platí pro speciality jako caffe latte, které ještě místní moc neznají a budete je dlouho hledat.
Z alkoholických nápojů je oblíbené pivo, víno a rakija (silný destilát z vinných hroznů). Nejlepší značky piva jsou Zagorka, Kamenica a Šumensko. Často se setkáte i s českými značkami piv. Víno má v Bulharsku dlouholetou tradici a za ochutnání stojí například Mavrud, Muscat a Pamit Gumza .
Obvyklé ceny v restauracích
- jídlo v levnější restauraci: 131 Kč
- tříchodové menu v lepší restauraci: 263 Kč
- menu v McDonaldu: 105 Kč
- 0,5l piva: 26 Kč
- 0,33l vody: 13 Kč
- 0,3l Coca Cola: 21 Kč
- káva: 28 Kč