Argentinská kuchyně – nejznámější jídla, pití a jejich ceny

Argentinská kuchyně – nejznámější jídla, pití a jejich ceny

Argentinská kuchyně je zaměřená na kvalitní hovězí maso s přírodní výbornou chutí. Zakládá si na jednoduchosti a velkých porcích. Základním způsobem přípravy jídel je grilování. Velmi patrný je zde vliv italské a španělské kuchyně, díky čemuž můžete na jídelním lístku najít třeba italské těstoviny nebo španělské chorizo.

Snídaně, obědy a večeře

Snídaně jsou v Argentině většinou lehčí, skládají se často pouze ze silného kafe a croissantů. Obědy se podávají okolo poledne, ale večeří se později než u nás. Většinou až po 9 hodině večer a i restaurace jsou tomu přizpůsobeny – otevírají a zavírají později. Večeře je hlavním jídlem dne. V restauraci dostanete ke každému jídlu bagetu s máslem.

Často zde mají otevřený gril na uhlí, kde si můžete prohlédnout, jak vám připravují váš steak. Argentinci mají rádi středně nebo mírně propečené steaky, nejmenší porce jsou od 300 do 350 gramů.

Kvalitní hovězí maso a čerstvé ryby

V Argentině se konzumuje 3,5x více hovězího masa než v Evropě. Každý Argentinec je hrdý na místní kvalitu hovězího masa, které upravují jednoduchými způsoby, aby se kořením nezkazila jeho pravá chuť. K masu se často podává jednoduchý salát nebo grilovaná zelenina a pikantní velmi chutná omáčka chimichurri z paprik, rajčat, cibule, česneku, petržele, olivového oleje, octu a oregana.

V oblibě jsou tu také ryby a kuřecí maso. Na vepřové maso si Argentinci nepotrpí. Argentinskou kuchyni hodně ovlivňuje španělská a italská kuchyně, a proto jsou zde hodně oblíbené těstoviny a pizza.Na jihu země se často připravují mořské plody a jehněčí maso. Na západě mají zase rádi více skopové maso.

Základním způsobem úpravy jídla je grilování, především na dřevěném uhlí. Zásadou číslo jedna je, že nejlépe si jídlo vychutnáte pod širým nebem. Při návštěvě Argentiny počítejte vždy s velkou porci jídla.

Místní speciality

Mezi speciality patří rajčatová polévka tomatikán. Z hlavních jídel narazíte často na carbonada – hovězí steak s rozmačkanými meruňkami a jablky, milanesa – smažený hovězí řízek se sýrem a šunkou, parrilla – pečená žebra, klobása, jelito nebo kuře, merluza – opečená ryba na másle s bramborovou kaší.

V restauracích také nesmí chybět empanadas, což jsou kukuřičné kapsy plněné mletým masem, sýry, olivami, vejcem a chilli. Tento pokrm je dokonce téměř jediným, který pochází z původní indiánské kuchyně.

Sladkosti a dezerty

Co se týká dezertů, Argentinci milují celoročně zmrzlinu, dále pak mají často v zákuscích sladké mléko (dulce de leche). Rozhodně ochutnejte queso y dulce – tvaroh s ovocem a šlehačkou, nebo vigilantes – sladké koláče se zavařeninou a tvarohem. Obecně jsou místní dezerty velmi sladké. Vykompenzujte je místním oblíbeným hořkým čajem maté, který konzumují dokonce ve větším množství než kávu.

Kvalitní víno a pivo

Mezi typické alkoholické nápoje patří v Argentině víno, pivo (podávané se slanými oříšky) a destiláty. Argentina má velkou produkci kvalitního vína, nejznámější oblastí je Mendoza. Typickými odrůdami jsou zde Syrah a Malbec. Při výběru piva sáhněte po značkách Quilmes, Isenbeck a Andes. Je zde oblíbená pálenka caňa z cukrové třtiny.

Obvyklé ceny v restauracích

  • cappuccino: 48 Kč
  • jídlo v levnější restauraci: 275 Kč
  • tříchodové menu v dražší restauraci: 456 Kč
  • menu ve Fast Foodu: 138 Kč
  • míchaný nápoj: 84 Kč
  • místní točení pivo 0,5 l: 69 Kč

Související diskuze

Přidat příspěvek Přidat novou diskuzi

Prozatím nikdo nezaložil diskuzi na toto téma. Buďte první.


Přečtěte si další informace

V průvodci neleznete užitečné informace o zemích, které pravidelně aktualizujeme

Zobrazit všechny průvodce