správný název Rhodu/Rhodosu?
Vloženo: 16. listopadu 2017
Poslední příspěvek: 17. března 2022
anonym /
anonym
anonym /
před 7 lety
anonym
Možná to bude znít jako hloupá otázka, ale hádáme se s přítelem, jestli se říká "na Rhodu" nebo "na Rhodosu". Jak to je? Čeština je někdy pěkně zapeklitá
stálá členka /
HanaPetříková
stálá členka /
před 7 lety
HanaPetříková
před 7 lety
Dobrý den, Aleno,
jak píše Tomek, správně je na Rhodu. Stejně jako na Zakynthu, na Paru, na Naxu, Chiu, Mikonu, Lindu. Obecně se dá říci, že "os" se vypouští, ale samozřejmě jsou výjimky, třeba "na Kosu" je správně (ne "na Ku" ) Více se ale používá nesprávná verze.
jak píše Tomek, správně je na Rhodu. Stejně jako na Zakynthu, na Paru, na Naxu, Chiu, Mikonu, Lindu. Obecně se dá říci, že "os" se vypouští, ale samozřejmě jsou výjimky, třeba "na Kosu" je správně (ne "na Ku" ) Více se ale používá nesprávná verze.
anonym /
anonym
anonym /
před 7 lety
anonym
před 7 lety
Jo to nejste jediní, já to říkala celý život blbě, až ted vím jak je to správně, ale stejně mi to asi nepůjde přes jazyk.Člověk se celý život učí.
anonym /
anonym
anonym /
před 7 lety
anonym
před 7 lety
Super, díky všem za komentáře Tak mi právě bylo uznáno, že jsme vyhrála tu sázku s přítelem .. a mám slíbenou za odměnu zmrzlinu na tom RHODU Paráda!
čerstvý příchozí /
anonym
čerstvý příchozí /
před 3 lety
anonym
před 3 lety
Asi vás tady všechny zklamu, ale dle příručky ústavu pro jazyk český je to takto:
Antické názvy (typ Rhodos, Lesbos, Argos, Palatinus, Acheron, Akragas, Trapezus, Styx, Tiryns)
Ve jménech řeckého a latinského původu se zakončení ‑os či ‑us při skloňování vypouštějí a pádové koncovky se přidávají přímo k základu slova (Rhodos, Lesbos, Argos, Palatinus – 2. p. Rhodu, Lesbu, Argu, Palatinu). U některých frekventovanějších jmen (Argos, Rhodos) je však silná tendence k systémovému skloňování bez vypouštění ‑os, a to zejména při použití v současném, nikoli antickém kontextu. Ani tyto tvary bychom nepovažovali za nesprávné (2. p. Argosu, Rhodosu).
Antické názvy (typ Rhodos, Lesbos, Argos, Palatinus, Acheron, Akragas, Trapezus, Styx, Tiryns)
Ve jménech řeckého a latinského původu se zakončení ‑os či ‑us při skloňování vypouštějí a pádové koncovky se přidávají přímo k základu slova (Rhodos, Lesbos, Argos, Palatinus – 2. p. Rhodu, Lesbu, Argu, Palatinu). U některých frekventovanějších jmen (Argos, Rhodos) je však silná tendence k systémovému skloňování bez vypouštění ‑os, a to zejména při použití v současném, nikoli antickém kontextu. Ani tyto tvary bychom nepovažovali za nesprávné (2. p. Argosu, Rhodosu).
Vložit odpověď