Cuba Libre – Kuba
Cuba Libre je alkoholický nápoj, který byl vymyšlen v Havaně kolem roku 1900. Název Cuba Libre údajně vznikl, když si američtí vojáci připíjeli na svobodnou Kubu právě nápojem, který byl do té doby označován jako Bacardi & Coke. Mnozí cestovatelé tvrdí, že vyzkoušeli tento drink v různých koutech světa, ale to nejlepší se stále nachází přímo v centru Havany. Ochutnat ho můžete například v baru El Chancullero, který je také jedním z nejlepších tapas barů ve městě.
Jak si Cuba Libre připravit doma: 5 cl bílého rumu, 12 cl coly, pár kousků limetky, nebo 1 cl limetkového sirupu, led.
Black Velvet šampaňské – Irsko
O spojení šampaňského a piva Guinness se traduje, že bylo reakcí na úmrtí prince Alberta – manžela britské královny Viktorie. 14. 12. 1861, kdy národ truchlil nad jeho odchodem, usoudil číšník londýnského Brook´s Clubu, že i šampaňské by mělo držet smutek a přidal do něj oblíbený irský stout. Zajímavou legendu trochu narušuje tvrzení Fernanda Castellona, že koktejl se původně jmenoval Champagne Velvet a byl poprvé podáván až v roce 1880. V roce 2018 se tento koktejl zařadil mezi 50 nejprodávanějších koktejlů světa.
Jak si Black Velvet připravit doma: 5 cl piva Guinness (nebo jiného tmavého piva), 5 cl šampaňského. Po stěně velmi pomalu vlijte šampaňské do piva, je dobré, aby vrstvy zůstaly oddělené.
Brandy Sour – Kypr
Kypr je koktejly doslova proslulý. Mezi nejslavnější koktejly místních barmanů patří rozhodně Brandy Sour, jehož základem je brandy a citronová šťáva. Poprvé jej připravil ve 30. letech 20. století jistý kyperský barman pro egyptského krále Farúka, který byl tehdy na středomořském ostrově na návštěvě. Tento chutný koktejl byl tehdy představen jako alkoholová náhražka ledového čaje. Následně došlo k rozšíření do dalších barů a hotelů v pobřežních letoviscích Lemesos, Pafos a Kyrenia.
Jak si Brandy Sour připravit doma: 4 cl koňaku, 2 cl citronové šťávy, 1 cl cukrového sirupu, led. Vše smíchejte v shakeru s ledem a přeceďte do sklenice. Pokud chcete jemnější variantu, můžete přidat do hotového koktejlu perlivou vodu.
Americano – Itálie
Koktejl byl poprvé servírován v roce 1860 v milánském Caffé Campari, které patřilo samotnému zakladateli světoznámého italského likéru Gaspare Camparimu. Pokud máte v oblibě bondovky, tak jistě víte, tento koktejl pil i samotný James Bond – jde dokonce o první objednaný drink v prvním románu celé bondovské série, Casino Royale. Původně se tento koktejl nazýval „Milano-Torino“, později se mu začalo říkat Americano pro jeho rostoucí oblibu mezi Američany.
Jak si Americano připravit doma: 1 díl Campari, 1 díl Cinzano Rosso, zástřik sody, na ozdobu plátek pomeranče.
Gin Tónica – Španělsko
Kdo by neznal gin s tonikem. Jedná se o velice jednoduchý míchaný koktejl, který původně vznikl jako lék. Když začátkem 19. století okupovala britská armáda Indii, propukla zde epidemie malárie. Nemocným vojákům se proto začal okamžitě podávat chinin, ten je však známý svou hořkou chutí, a tak se jej rozhodli britští velitelé smíchat s vodou, cukrem, šťávou z limetky a ginem. Postupně byl chinin nahrazen tonikem a vznikl tak lahodný nápoj. Španělé ho ale svou vynalézavostí dovedli k ještě větší dokonalosti. K ginu s tonikem přidávají ještě různé ovoce, bylinky, nebo dokonce zeleninu. Tento koktejl pojmenovali Gin Tónica.
Jak si Gin Tónica připravit doma: 2 díly ginu, 5 dílů toniku, led, plátek limetky, nebo kus okurky.
Sazerac – USA
Historie nápoje Sazerac se datuje až do roku 1850. Původně byl vytvořen jako lék, později se začal připravovat z novinky na trhu, koňaku Sazerac de Forge et Fils, od kterého dostal drink také svůj název. Postupem času byl ale koňak v tomto drinku nahrazen podstatně levnějším a dostupnějším žitným americkým bourbonem/whisky. V roce 1858 pak barman Leon Lamothe přidal do koktejlu další důležitou ingredienci, a to absint.
Jak si Sazerac připravit doma: 4 cl whiskey, 2 střiky hořkého likéru (například Peychadu’s Bitters), 1 střik absintu, kostka cukru, voda, led. V malém množství vody rozpusťte cukr a smíchejte s whiskey a likérem. Do vychlazené sklenice nalijte absint tak, aby pokryl stěny sklenice a přilijte whiskey, s cukrem a likérem.
Pisco sour – Peru
Pisco sour je tradiční peruánský nápoj, který se v Peru tradičně objevuje na jakékoliv oslavě. Hlavní součástí je Pisco – peruánská pálenka, která je vyrobena destilací z fermentované šťávy vinné révy. Zmínky o ní pocházejí již ze 16. století, kdy si s sebou Španělé do Peru přivezli vinnou révu, kterou začali pěstovat na pouštní půdě jižního pobřeží. Díky zdejšímu podnebí tak vznikla zcela nová odrůda. Pisco je možné servírovat jako aperitiv, digestiv či v podobě mnoha míchaných nápojů. Při ochutnávání tradiční gastronomie si tento peruánský poklad rozhodně nenechte ujít.
Jak si Pisco sour připravit doma: 6 cl Pisco, 3 cl limetkové šťávy, 1,5 cl cukrového sirupu, 1 vaječný bílek, led. Všechny ingredience i s ledem promíchejte v shakeru a podávejte.
Komentáře
ráda bych ochutnala
Komentáře mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé
Přihlaste se nebo si vytvořte profil ve formuláři níže. Stačí napsat Váš komentář a zadat e-mailovou adresu pod kterou se chcete registrovat. Následně Vám pošleme na e-mail potvrzovací odkaz, kterým registraci dokončíte a vložený komentář se zveřejní.