Slovinské jídlo - co ochutnat?
Vloženo: 14. července 2019
Poslední příspěvek: 15. července 2019
čerstvý příchozí /
AdamLaburda
čerstvý příchozí /
před 5 lety
AdamLaburda
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, co byste mi doporučili ochutnat za slovinské jídlo. A kdybyste věděli o nějaké dobré restauraci v Lublani za ne zas tak velké peníze. Můj favorit je zatím restaurace Julija.
Děkuji moc
Adam Laburda
Děkuji moc
Adam Laburda
Cestoporadce /
Kristýna
Cestoporadce /
před 5 lety
Kristýna
před 5 lety
@AdamLaburda ~ Dobrý den,
i když je Slovinsko malá země, může se pochlubit opravdu různorodou kuchyní ovlivněnou Rakouskem (štrůdl, klobásy), Balkánem (pljeskavica - pirohy plněné masem nebo zelím) a také Itálii (žilikrofi - podobné raviolám).
Základem jídelníčku jsou především pokrmy z masa, narazit můžete dokonce i na koňské maso (to bych asi zrovna ochutnat nechtěla ).
Určitě tedy vyzkoušejte již zmíněné žilikrofi, dále jotu (polévka se zelím a fazolemi) nebo Štajerskou kislou juhu (zabijačková kyselá polévka). Výborné jsou také Štruklji (knedlíky plněné různými slanými i sladkými náplněmi), kranjská klobása, ričet (pokrm z vařených krup), Belokranjska pogača (obdoba italské foccacia). Z dezertů je skvělá například pudinková Kremna rezina. Najdete zde však i typické pokrmy, které dostanete ve zbytku bývalé Jugoslávie, jako je burek, čevapčiči, pršut nebo sarma.
Bohužel Lublaň jsem jako jedno z mála míst na Slovinsku nestihla navštívit, takže osobní doporučení na žádnou restauraci tam nemám.
i když je Slovinsko malá země, může se pochlubit opravdu různorodou kuchyní ovlivněnou Rakouskem (štrůdl, klobásy), Balkánem (pljeskavica - pirohy plněné masem nebo zelím) a také Itálii (žilikrofi - podobné raviolám).
Základem jídelníčku jsou především pokrmy z masa, narazit můžete dokonce i na koňské maso (to bych asi zrovna ochutnat nechtěla ).
Určitě tedy vyzkoušejte již zmíněné žilikrofi, dále jotu (polévka se zelím a fazolemi) nebo Štajerskou kislou juhu (zabijačková kyselá polévka). Výborné jsou také Štruklji (knedlíky plněné různými slanými i sladkými náplněmi), kranjská klobása, ričet (pokrm z vařených krup), Belokranjska pogača (obdoba italské foccacia). Z dezertů je skvělá například pudinková Kremna rezina. Najdete zde však i typické pokrmy, které dostanete ve zbytku bývalé Jugoslávie, jako je burek, čevapčiči, pršut nebo sarma.
Bohužel Lublaň jsem jako jedno z mála míst na Slovinsku nestihla navštívit, takže osobní doporučení na žádnou restauraci tam nemám.
stálá členka /
Dvědecibílého
stálá členka /
před 5 lety
Dvědecibílého
před 5 lety
@AdamLaburda ~ Julije je skvělá, rozhodně neváhejte a pokud budete mít cestu kolem, zastavte se v TaBar. Je to kousek stranou od řeky, na takovém malém náměstíčku s fontánou u skleněného mostu. V nabídce majít studené tapas, teplé tapas, burgery, steaky, denní jídlo a výýýborné slovinské víno. Obsluha hrozně příjemná.
Vložit odpověď